ILEGALNA LJUBAV

Najčudniji ruski špijuni ikad: Otkriće čime se bave i da su u braku uništilo partnere s kojima su živjeli

Ilegalci obično rade kao bračni parovi. Dosad nije zabilježeno da je špijunski bračni par radio odvojeno

Gerhard Daniel Campos Wittich i Maria Tsalla

 Facebook/

Gerhard Daniel Campos Wittich, Brazilac austrijskog podrijetla koji je u Rio de Janeiru vodio nekoliko tvrtki za izradu raznih drangulija, otputovao je u siječnju ove godine u Maleziju i naoko - nestao. Njegova je djevojka to prijavila te se odmah dala u potragu za svojim partnerom. U potragu su se uključili i Ministarstvo vanjskih poslova Brazila te Facebook zajednice u Maleziji, međutim nitko Campus Wittichu nije uspio ući u trag. A onda - obrat.

Grčki su mediji ustvrdili da Brazilac nije onaj za koga se izdaje. Pozivajući se na izvore u grčkoj obavještajnoj zajednici, izvijestili su da nije dijele Austrijanca i Brazilke te da nije odrastao u Beču sa svojom bakom i djedom. Campos Wittich bio je ruski "ilegalac", špijun kojeg je Moskva godinama obučavala da glumi stranca. Grčki su mediji napisali i da je u braku s ilegalkom koja se predstavljala kao grčko-meksička fotografkinja Maria Tsalla, koja je u Ateni vodila trgovinu s potrepštinama za štrikanje. Ruske su ih obavještajne službe navodno poslale na zadatak koji je trebao trajati više desetljeća.

Unazad godinu dana, u svijetu je otkriveno šest takvih ilegalaca, što bi moglo značiti da ih je neki doušnik Zapada u Rusiji razotkrio. Moguće je i da ruske obavještajne službe od takvih ilegalaca sada traže više jer se više ne mogu osloniti na špijune u svojim ambasadama.

Grčki je dužnosnik The Guardianu potvrdio napise u grčkim medijim te dodao da je Campos Wittich zapravo ruski ilegalac prezimena Šmirev te da je njegova supruga Maria Tsalla zapravo Irina Šmireva (djevojačko joj je prezime Romanova). Grci tvrde da su se vjenčali u Rusiji prije nego što su krenuli na zadatak. Ona je početkom siječnja napustila Atenu, baš kao i on Brazil. Ni on ni ona se nisu vratili u gradove u kojima su živjeli.

Ilegalci obično rade u paru, najčešće kao bračni parovi. Aranžman poput ovoga u kojem su se našli Campos Wittich i Tsalla, ako je sve navedno istina, dosad nije zabilježen. Grčki je dužnosnik rekao da je slučaj neobičan, ali da Atena ne dvoji oko toga jesu li zaista vjenčani. Dodao je da se par sastajao u Grčkoj, Cipru i Francuskoj. Moguće je da su to bili romantični susreti, a moguće je i da se radilo o poslovnim putevima.

Otkriće da Campos Wittich i Tsalla nisu osobe za koje su tvrdile da jesu uništilo je živote onih s kojima su živjeli. I on i ona imali su romantične partnere koji nisu ni slutili da su zapravo u vezi s ruskim špijunima. Campos Wittich je u Riju sa svojom djevojkom Brazilkom proveo najmanje dvije godine, a ona je organizirala potragu za njim. Brazilka je veterinarka, a radi u Ministarstvu poljoprivrede Brazila. "Ona se ove situacije zaista boji i boli je što je veza naglo stala, pogotovo zato jer je on u njezinim očima bio savršen", rekao je jedan Brazilkin prijatelj.

Ona i Campos Wittich pričali su portugalski, a njegov je naglasak bilo teško smjestiti. On je rijetko kada pričao o svojoj prošlosti, a neobičan je naglasak pripisao odrastanju u Beču.

Šmirevina je životna priča također suluda. Navodna je špijunka u Grčku stigla s meksičkom putovnicom u kojoj stoji da se zove Maria Tsalla. Jedan je njezin prijatelj rekao da mu je rekla da je odrasla u Belizeu. Grčko si je državljanstvo priskrbila pomoću lažne domovnice. Rekla je tada da je Grčku napustila kao malo dijete te da se vratila kako bi istražila svoje korijene.

Voljela je fotografiju i vodila blog o putovanjima. Opisala se kao "strastvenu i nemirnu" umjetnicu. Fotografije sebe koje je objavljivala na internetu nikada nisu otkrivale njezino cijelo lice. Uvijek bi ga nečime pokrila. Pohađala je tečaj grčkog i stupila u vezu s voditeljem škole stranih jezika. "Bila je jako dobra osoba. Ljubazna i obazriva. Mnogo je volontirala, brinula o mačkama lutalicama. Teško sam primio vijest da je špijunka", rekao je njezin prijatelj koji je radio u njezinoj trgovini potrepštinama za štrikanje.

Gospodin i gospođa Šmirev sada su vjerojatno u Rusiji, no još je četvero osumnjičenih ilegalaca u pritvorima. U Brazilu je uhićen jedan Rus koji se izdavao za Brazilca. Njegova je misija trajala 10 godina, a tijekom tog je perioda u Americi stekao magisterij i bio pripravnik u Međunarodnim kaznenom sudu u Hagu. Slovenija je u prosincu 2022. uhitila bračni par koji je glumio Argentince i u Ljubljani vodio online galeriju umjetnina. Izvori su The Guardianu rekli da su Argentici bili časnici Vanjske obavještajne službe Ruske Federacije te da su djelovali diljem Europe.

The Guardian navodi da je moguće da su Witticheve i Tsalline misije tek započele te da su trebale trajati desetljećima. "Nemamo dokaze da je u Grčkoj izvodila bilo kakve špijunske aktivnosti. Jedino ilegalno što je napravila bilo je posjedovanje lažnih isprava", rekao je grčki dužnosnik. Unatoč njegovim tvrdnjama, Tsalla je putovala po Europi i europski obavještajci trenutno istražuju njezina kretanja.

Campos Wittich bio je u kontaktu s osobama koje bi ruskim obavještajcima mogle biti interesantne. On je u Riju živio najmanje pet godina, a njegova je tvrtka za 3D printane drangulije poslovala s vojskom i državnim agencijama. Prvi bataljun brazilske Vojne policije od njega je naručio figuricu zelene zmije kao puši lulu i puca iz dva revolvera. U trenutku kada je nestao, Campos Wittich se pripremao otplatiti novo sjedište tvrtke u Riju. Ured mu je od američkog konzulata bio udaljen manje od 50 metara.

Naredbu da mora napustiti Brazil navodno je dobio dok je renovirao ured. Ona je stigla nakon uhićenja u Sloveniji. Visoki brazilski dužnosnik rekao je da je Campos Wittich zemlju napustio krajem prosinca prošle godine. Avionom je prvo otišao u Dohu u Kataru, a zatim je od tamo otputovao u Maleziju. Tamo je navodno trebao pohoditi tečaj 3D printanja. U Maleziji je odsjeo u hotelu s četiri zvjezdice te svojoj djevojci rekao da će posjetiti Cameronovo gorje. Umjesto toga, 9. je siječnja taksijem otišao na aerodrom i nestao.

Prije nego što je nestala, Tsalla je prilično zbunila jednu svoju zaposlenicu. Nazvala ju je krajem siječnja s kirgistanskog telefonskog broja i rekla joj da se "dogodilo nešto važno". "Rekla mi je da mogu preuzeti tvrtku. Dodala je da će je zatvoriti ako nisam zainteresirana", rekla je Tsallina zaposlenica. Prijatelji romantičnih partnera Camposa Witticha i Tsalle rekli su ih duboko potresli njihovi nestanci. "Ona u ništa nije sumnjala", rekao je prijatelj Brazilke koja je bila u vezi s Camposom Wittichem. "Ona je divna žena koja se htjela vjenčati za muškarca svojih snova i s njime zasnovati obitelj", dodao je Brazilkin prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:03