ODLAZI SHINZO ABE

Najdugovječniji japanski premijer podnijet će ostavku zbog pogoršanog zdravlja

Abe se godinama bori protiv ulceroznog kolitisa, a nedavno je unutar tjedan dana dva puta posjetio bolnicu
Shinzo Abe
 Kazuhiro NOGI/AFP

Japanski premijer Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, podnijet će ostavku zbog pogoršanog zdravlja, rekao je u petak izvor blizak dužnosniku vladajuće stranke.

"Ostavka je gotova stvar", rekao je izvor blizak visokom dužnosniku u Abeovoj Liberalnoj demokratskoj stranci.

Abe se bori protiv ulceroznog kolitisa godinama, a dva nedavna bolnička posjeta unutar tjedan dana potaknula su pitanja treba li ostati na dužnosti do kraja svoga mandata kao čelnik stranke, i stoga, premijer, do rujna 2021.

Abe bi trebao održati konferenciju za medije u 17 sati. Abeova ostavka će potaknuti utrku za vodstvom u stranci, čiji čelnik mora biti formalno izabran u parlamentu.

Konzervativni Abe se vratio kao premijer na rijetki drugi mandat u prosincu 2012., obećavši da će potaknuti rast sa svojom mješavinom "Abe ekonomije" hiperjednostavne monetarne politike, fiskalnog trošenja i reformi. Također je obećao osnažiti japansku obranu te preispitati pacifistički ustav.

U ponedjeljak, Abe je premašio rekord najdužeg kontinuiranog mandata na premijerskom mjestu, koji je prethodno postavio njegov praujak Eisaku Sato prije pola stoljeća.

Pod paljbom zbog nošenja s pandemijom koronavirusa i skandalima među članovima stranke, Abe je nedavno doživio opadanje podrške na jednu od najnižih razina tijekom osam godina otkad je u uredu.

Japan nije doživio eksplozivan porast zaraze virusom kao drugdje, no Abe je kritiziran zbog nespretnog ranog odgovora i onoga što kritičari nazivaju manjkom vodstva dok se zaraza širila.

U drugom tromjesečju, Japan je pretrpio najveću ekonomsku krizu dok je pandemija ispraznila shopping centre i srušila potražnju za automobilima i drugim izvoznim proizvodima, ostavljajući prostora za snažnije političke mjere kako bi se izbjegla dublja recesija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 13:14