IZVANREDNO STANJE

Najdužu talijansku rijeku pogodila najveća suša u 70 godina: Proizvodnja hrane mogla bi pasti za polovicu...

U 25 gradova pokrajine Bergamo pitka voda se već prevozi tankerima koji pune rezervoare, kao i u stotinu gradova u regiji Pijemont

Rijeka Po

 Brancolini/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Brancolini/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Najdužu talijansku rijeku Po pogodila je najveća suša u posljednjih 70 godina.

Budući da 110 dana, u pojedinim talijanskim regijama na sjeveru, gotovo da nije pala kap kiše, zimi nije bilo nimalo snijega, a temperature su veće od uobičajenih, razina rijeke Po u prosjeku je pala za tri metra i dovela u pitanje veliki broj usjeva i izvor pitke vode za gotovo 16 milijuna stanovnika uz njezine obale.

Duga 652 kilometra, rijeka Po je najvažnija talijanska rijeka i ključno gospodarsko područje - teče od Alpa na sjeverozapadu kroz Padsku nizinu i utječe u Jadransko more u blizini Venecije - a koristi se najviše za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, hidroelektrane i ribolov. Inače, dolinu rijeke Po nazivaju još i "talijanskom dolinom hrane" jer od tamo dolazi 40 posto ukupne talijanske proizvodnje sira, mesnih prerađevina, rajčica, riže i grožđa. Spekulira se da bi zbog suše ove godine talijanska proizvodnja hrane mogla pasti za polovicu.

Prema pisanju The Guardiana, na alarmantnu situaciju upozorile su slike amaterskog fotografa Alessija Bonina koji je još u ožujku dronom fotografirao potopljeni teretni brod u rijeci, sada na površini jer se razina vode drastično spustila.

Dubina rijeke trenutno iznosi 2,7 metara, što je znatno ispod prosjeka za lipanj i, prema nekim navodima, najniža razina u povijesti, a njezin protok u more usporio je na 300 kubičnih metara u sekundi, pet puta manje od uobičajenog. Zbog toga su čelnici pojedinih talijanskih regija kroz koje rijeka prolazi, Lombardije, Pijemonta, Veneta i Emilia-Romagne, rekli su da će zatražiti proglašenje izvanrednog stanja.

- U nizvodnom završnom dijelu delte, u blizini Ferrare, gdje opskrbljujemo pitkom vodom više od 250.000 ljudi, a i na području Riminija, postoji stvarna opasnost da nema vode, što znači da nema vode za piće - rekao je Meuccio Berselli, glavni tajnik uprave okruga rijeke Po.

Također, u 25 gradova pokrajine Bergamo pitka voda se već prevozi tankerima koji pune rezervoare, kao i u stotinu gradova u regiji Pijemont.

Inače, dolina rijeke Po iskusila je suše 2007., 2012. i 2017., a znanstvenici kažu da je njihova učestalost pokazatelj klimatske krize.

- Ova je suša jedinstvena u povijesti zbog kombinacije dviju anomalija, nedostatka kiše, uz povišenu temperaturu, a što je izravno povezano s klimatskim promjenama - rekao je Luca Mercalli, predsjednik Talijanskog meteorološkog društva dodajući da bi moglo biti još i gore u nadolazećim mjesecima u kojima se najavljuje ekstremno vruće i suho vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:43