BIJELA KUĆA U STRAHU

Najeksplozivniji dokument do sada: WikiLeaks objavio lokacije vitalne za američku nacionalnu sigurnost

Američka nacionalna sigurnost bi bila ugrožena u slučaju teorističkog napada na neku od njih
 AP

WASHINGTON - WikiLeaks je objavio tajni američki popis koji je sastavila washingtonska administracija i na kojemu se nalaze razne lokacije diljem svijeta vitalne za američku nacionalnu sigurnost koja bi bila ugrožena u slučaju teorističkog napada na neku od njih.

Novi dokument objavljen na zviždačkoj stranici sigurno spada u jedan od “najeksplozivnijih” do sada. State Department je u veljači 2009. poslao zahtjev svim veleposlanstvima da sastave ili dopune popis infrastrukture i lokacija čiji bi gubitak imao veliki utjecaj na američku nacionalnu sigurnost.

Tako su se na popisu našli pomorski kablovi, glavni komunkacijski kanali, izvori minerala i tvrtke koje imaju stratešku važnost u zemljama od Britanije, preko Novog Zelanda do bliskoistočne regije i Kine.

Na popisu su razni europski proizvođači cjepiva za zarazne bolesti, talijanska tvornica u kojoj se proizvodi serum protiv ujeda zmija otrovnica, kao i njemačka tvrtka za liječenje u slučajevima otrovanosti plutonijem. Balkana nema na popisu.

Popis je imao svrhu “spriječiti i neutralizirati efekte terorističkih nastojanja da unište ili onesposobe” lokacije koje su vitalno važne za sigurnost SAD-a. Britanija, čiji se komunikacijski kanali, satelitski sustavi i druge sigurnosno važne lokacije također nalaze na popisu, već je osudila objavljivanje toga dokumenta i proglasila ga velikom ugrozom nacionalne sigurnosti. Siguno je da će ovaj popis pojačati pritisak na WikiLeaks i njegova osnivača Juliana Assangea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 14:01