NEZADOVOLJSTVO NA BALKANU

'NAJGLASNIJI' PROSVJED U MAKEDONIJI Tisuće pristaša oporbe bučilo loncima i tražilo ostavku premijera Gruevskog

People wave Macedonian flags and raise their hands during an anti-government protest in downtown Skopje on May 17, 2015. More than 20,000 people rallied in Macedonia's capital to demand the resignation of Prime Minister Nikola Gruevski's government which is grappling with a deep political crisis and an outbreak of violence. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
 DIMITAR DILKOFF/AFP

Više tisuća pristalica oporbe sudjelovalo je u srijedu poslije podne u dosad "najglasnijem" okupljanju makedonske oporbe u Skoplju, pri čemu su se prosvjednici poslužili posuđem kako bi izazvali buku.

Prosvjednici su lupanjem posuđa upozorili predsjednika vlade Nikolu Gruevskog kako smatraju da je vrijeme da podnese ostavku, objavili su organizatori, oporbene stranke i nevladine udruge.

Pred zgradom vlade u Skoplju od sredine svibnja traje prosvjed u organizaciji oporbe. Početkom lipnja, četiri vodeće stranke u zemlji dogovorile su se, uz posredovanje europskog povjerenika za susjedne zemlje Johannesa Hahna, da će se izvanredni izbori održati u travnju iduće godine.

Dosad međutim nije postignut dogovor o prijelaznoj vladi, koja bi trebala pripremiti izbore. Oporba ustraje na tome da Gruevski ne sudjeluje u toj vladi, dok Gruevski odbija podnijeti ostavku.

Politička kriza u Makedoniji traje od posljednjih parlamentarnih izbora u travnju 2014., a zaoštrila se početkom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:32