IZLJEV NAFTE

Najgora ekološka katastrofa u povijesti Istočnog Mediterana. Desetljećima će se čistiti obale

Špekulira se da Izrael ima već ideju o tome tko je odgovoran za ovu ekološku katastrofu, ali država skriva objavu
Nasukani kit
 Jack Guez

Jedna od najgorih ekoloških katastrofa na istočnom Mediteranu zahvatila je veliki dio obalnog područja Izraela i južnog Libanona nakon što je izliveni katran iz mora dospio do kopna.

Tisuće dobrovoljaca i vojnika danima pomažu u čišćenju opasne tvari koja šteti divljim životinjama i okolišu. Pijesak, plastične boce i drugi otpad iz mora bili su prekrivene gustim slojem katrana. Nekoliko vladinih ministarstava pozvalo je ljude da do daljnjega izbjegavaju plaže za kupanje, sport i razonodu.

image
Izraelska vojska sudjeluje u čišćenju plaže u sigurnosnim odjelima
Jack Guez

Na mnogim dijelovima izraelske mediteranske obale duge 120 kilometara pronađeni su deseci tona katrana i postoji strah da će za čišćenje biti potrebni mjeseci ili čak godine. Također, izvještaji o masnom pijesku pronađenom na plažama na jugu Libanona izazvali su zabrinutosti zbog veće štete. Prijelazni premijer Libanona Hassan Diab rekao je u ponedjeljak da je izlijevanje doseglo južne obale njegove zemlje. Ljepljive crne naslage bile su vidljive na plažama u prirodnom rezervatu u blizini grada Tira, gdje se gnijezde ugrožene glavate i zelene morske kornjače. Južno od Izraela, u Gazi, dužnosnici su rekli da su plaže čiste zbog morskih struja.

Nevladine organizacije prijavile su da su kornjače i ptice prekrivene crnim muljem, a ekolozi su proglasili katastrofu. Prema riječima zavoda za zaštitu prirode i parkova, onečišćenje je ''jedna od najozbiljnijih ekoloških katastrofa'' u povijesti Izraela. Moguće da se na obalama nalazi i 1.000 tona opasnog katrana.

image
Izraelska pripadnica vojske koja je sudjelovala u čišćenju pokazuje loptu katrana tijekom čišćenja plađe Sharon sjeverno od Tel Aviva
Jack Guez

Nakon što su neki dobrovoljci koju su sudjelovali u čišćenju tijekom vikenda hospitalizirani, vjerojatno zbog udisanja otrovnih dimova, dužnosnici su upozorili da se organizirani napori čišćenja mogu nastaviti samo s odgovarajućom zaštitnom opremom.

Izrael pokušava pronaći izvor onečišćenja za koje se smatra da je došlo s broda s kojeg se izlila nafta. Smatra se da je do izlijevanja nafte došlo tijekom oluje 11. veljače s broda udaljenog oko 50 kilometara od obale. Trenutno se koriste satelitske slike i kretanja morskih struja kako bi se otkrio pronalazak odgovornog broda. Ministrica okoliša Gila Gamliel rekla je da se trenutno istražuje devet brodova. Ministrica Gamliel, koja je u nedjelju posjetila plažu u gradu Ashdod, južno od Tel Aviva, javila je da će čišćenje koštati desetke milijuna šekela (8,7 milijuna kuna) te da izraelska vlada razmišlja o poduzimanju pravne akcije za dobivanje odštete koja bi mogla iznositi milijune dolara.

image
Spašavanje kornjača u centru sjeverno od Tel Aviva
Menahem Kahana

"Naša moralna obveza prema javnosti je lociranje odgovornih za događaj", rekla je Gamliel.

Premijer Benjamin Netanyahu pregledavao je počinjenju štetu na jednoj od plaža. Prošlog četvrtka na plaži na jugu Izraela pronađen je 17 metara dugačak kit prekriven crnim katranom. Uprava za zaštitu prirode i parkova priopćila je da je obdukcijom njegovog tijela pronađen proizvod na bazi ulja - crna tekućina. Međutim, službenik je rekao da je prerano reći je li tekućina došla iz istog izvora izlijevanja nafte.

image
Hussein Hamza, libanonski aktivist za okoliš pokazuje ruke prljave od katrana nakon što čistio plažu u okolišnom rezervatu Tyre
Mahmoud Zayyat

Špekulira se da Izrael ima već ideju o tome tko je odgovoran za ovu ekološku katastrofu, ali da država zadržava objavu zbog diplomatske i korporativne osjetljivosti. Izraelski je sud u ponedjeljak izdao nalog za zatvaranje podataka koji se odnose na istragu, a koji uključuju detalje koji bi mogli identificirati osumnjičenje.

Prava šteta za divlje životinje i ekosustav se još treba utvrditi jer se katran još uvijek ispire iz mora. Izraelska vlada se nada da će plaže biti sigurne za kupače do kraja ožujka kada ponovno započinje sezona kupanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:15