SVE JE PRIZNAO

NAJGORI MASOVNI UBOJICA U POVIJESTI JAPANA OSUĐEN NA SMRTNU KAZNU Ubio je 19 invalidnih osoba

 
Satoshi Uematsu
 AFP

Japanski sud donio je smrtnu presudu za muškarca koji je 2016. ubio 19 invalidnih osoba u domu za njegu i skrb u Tokiju, javile su u ponedjeljak agencije napominjući da se radi o najgorem masovnom ubojstvu u poslijeratnom Japanu.

Županijski sud u Yokohami osudio je Satoshija Uematsua, bivšeg zaposlenika doma za njegu i skrb osoba u Sagamihari, na smrtnu kaznu zbog masovnog ubojstva i ranjavanja 26 osoba.

"S 19 oduzetih života, strašne posljedice tog čina neusporedive su s ostalim zločinima", kazao je predsjedavajući sudac Kiyoshi Aonuma.

Počinitelj zločina je na suđenju priznao ubojstva i objasnio da osobe s invaliditetom koje ne mogu dobro komunicirati donose nesreću.

Obrana je tražila oslobađanje 30-godišnjeg ubojice tvrdeći da je mentalno zaostao te da ne može biti kazneno odgovoran za svoje postupke. Njegovi odvjetnici također su pokušavali dokazati da mu je marihuana, koju je počeo konzumirati 2015., značajno promijenila osobnost. Tužiteljstvo je tražilo smrtnu kaznu.

Uematsu je još ranije kazao da se neće žaliti na presudu.

Japan je uz SAD jedna od malog broja industrijski razvijenih zemalja koja primjenjuje smrtnu kaznu.

Journalists gather outside the Yokohama district court on March 16, 2020, after the court sentenced Satoshi Uematsu, accused of murdering 19 disabled people at a care facility in the town of Sagamihara in 2016, to death. - A court in Japan on March 16, 2020 sentenced Satoshi Uematsu to the death penalty for the murder of 19 people in a stabbing attack at the care home for disabled people in Sagamihara, Kanagawa prefecture. (Photo by Philip FONG / AFP)
AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:40