SABOTAŽA U DNEVNIKU

Najhrabriju ženu Rusije prvo zaključali u sobičak, potom joj se gubi svaki trag: ‘Ne znamo gdje je‘

BBC javlja kako je novinarka sinoć privedena, no da je njezin odvjetnik nije uspio naći niti u jednoj policijskoj stanici

Urednica izvela sabotažu u večernjem dnevniku na ruskoj državnoj teleiviziji

 Screenshot/twitter

Marina Ovsjanikova, urednica na ruskoj državnoj televiziji Prvi kanal, ekspresno se prometnula u heroja nakon što je usred središnejg dnevnika izvela antiratnu sabotažu. Ovsjanikova se probila u studio iz kojeg se emitirao večernji dnevnik i s transparentom stala iza voditeljice Ekaterin Andreev.

Kako se vidjelo na snimci koja se počela širiti društvenim mrežama, na transparentu je pisalo: Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi! Lažu vas!

Ovsjanikova je ekspresno privedena i odvedena u policijsku postaju. Terete je za 'diskreditaciju ruskih oružanih snaga', odnosno za kazneno djelo koje je u zakon uvedeno nedugo nakon početka ruske invazije, a kojim se svima koji uopće rusku operaciju u Ukrajini nazovu 'invazija' prijeti drakonskim novčanim kaznama ili pak zatvorom u trajanju do 15 godina.

Njezini odvjetnici kažu kako ne znaju gdje se Ovsjanikova trenutno nalazi.

Jedan od njezinih odvjetnika, Danill Berman, rekao je kako je prvo očekivao da će Ovsjanikova ostati u pritvoru 15 dana, a da će zatim biti uhićena te da joj prijetiti dugotrajna zatvorska kazna.

Marinu su prvo tri sata držali u jednoj sobi u sjedištu ruske televizije, A drugi njezin odvjetnik, Pavel Chikov, rekao je kako "ne zna gdje se ona trenutno nalazi". "Drže je već dulje od 12 sati", dodao je, prenosi Sun.

I BBC javlja kako je novinarka sinoć privedena, no da je njezin odvjetnik nije uspio naći niti u jednoj policijskoj stanici.

Prije nego je izvela antiratnu sabotažu, Ovsjanikova je snimila i video na kojem je okrivila Putina za rat i ispričala se za rad ruske državne televizije.

- Ono što se događa u Ukrajini je zločin, Rusija je agresor. Odgovornost za ovu agresiju leži na jednom čovjeku: Vladimiru Putinu. Moj otac je Ukrajinac, moja majka je Ruskinja, i oni nikad nisu bili neprijatelji. Ova ogrlica pokazuje da Rusija mora zaustaviti ovaj braotubilački rat, rekla je.

- Nažalost, posljednjih nekoliko godina radim za Prvi kanal. Prenosila sam propagandu Kremlja i sramim se toga - sramim se što sam dopustila ljudima da lažu preko TV ekrana i što sam dopustila da se građane Rusije pretvori u zombije. Nismo rekli ništa 2014. godine kad je sve počelo. Nismo prosvjedovali kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Samo smo tiho promatrali ovaj nehumani režim. Sada nam je cijeli svijet okrenuo leđa, a deset generacija naših potomaka neće sprati ljagu ovog bratoubilačkog rata, govori Ovsjanikova u videu koji su medijima ustupili njeni prijatelji, a na Twitteru ga je prenio i reporter FT-a Max Seddon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:28