PROTIV REFORME

Najjači sindikat u Argentini poziva na opći štrajk: ‘Tražimo sastanke sa zastupnicima, krenut ćemo ispred parlamenta‘

Opći štrajk najavljuju za 24. siječnja u znak protesta protiv niza mjera predsjednika Javier Milei.

Prosvjedi sindikata u La Matanzi, pokrajini Buenos Aires

 Luis Robayo/Afp

Jedan od najutjecajnijih radničkih sindikata u Argentini pozvao je na nacionalni štrajk idućeg mjeseca zbog sve većeg otpora vladinoj reformi gospodarstva.

Opća konfederacija rada (CGT) pozvala je na opći štrajk 24. siječnja u znak protesta protiv niza mjera koje je iznio novi argentinski predsjednik Javier Milei.

Mileijeva vlada poslala je u srijedu Kongresu nacrt zakona o reformi predlažući dalekosežne promjene u pokušaju da se pomogne oživljavanju posrnulog gospodarstva. To uključuje promjene radnih standarda i utrlo bi put privatizaciji državnih tvrtki.

U priopćenju je CGT, koji okuplja nekoliko moćnih sindikata, predstavio svoj "plan borbe". Članovi će, stoji u priopćenju, zatražiti sastanke sa zastupnicima koji bi trebali raspravljati o zakonu na izvanrednim sjednicama zakazanim do 31. siječnja kako bi predložili amandmane.

Glavni tajnik CGT-a Hector Daer je dodao i kako će štrajk i prosvjedi početi ispred parlamenta koji će tada razmatrati prijedloge zakona. Zanimljivo, prvi put od ponovnog povratka demokracije u tu zemlju prije 40 godina, jedan se predsjednik suočava s općim štrajkom nakon svega mjesec i pol dana od dolaska na vlast.

Milei je sredinom prosinca, kada je preuzeo dužnost, najavio sveobuhvatni plan smanjenja troškova i monetarnu reformu sa cilljem transformiranja argentinske ekonomije. Milei se obavezao kako će smanjiti državnu birokraciju, te dozvoliti privatizaciju državnih industrija, kao način za povećanje izvoza i investicija.

Posljednji opći štrajk na koji su pozvali sindikat bio je 29. svibnja 2019., na kraju vlade Mauricija Macrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 14:18