VUČIĆ IMA 75 KUMOVA?!

Najkontroverzniji je bio Šešeljev tjelohranitelj, jedan je završio u nemilosti: ‘Prisluškivao ga je‘

Srpski MUP je nakon snimke bahate vožnje zaplijenio Lamborghini sina Vučićevog kuma

Aleksandar Vučić i Lamborghini sina jednog od njegovih kumova

 AFP, MUP Srbije

Nedavno je vjenčani kum srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Nikola Petrović na beogradskom Pantovčaku, Dedinju, skupocjenim McLarenom u vrijednosti 300.000 eura izazvao prometnu nesreću u kojoj su ozlijeđene dvije osobe. Tada se policija na uviđaju više bavila pristiglim novinarima i fotoreporterima nego li samom nesrećom.

Naime, kako je pisao neovisni portal nova.rs, policajce je zanimalo "kako su novinari doznali za slučaj" i " što tu rade". No, kako je riječ bila o kumu predsjednika Vučića i jednom od značajnijih srbijanskih poduzetnika, oglasio se i sam Vučić, ali prilično benevolentno rekavši da ne može pratiti što rade njegovi kumovi, kojih, kako je rekao "ima 75"!

Srbijanska javnost odjednom se zapitala - odakle toliki kumovi i tko su ti ljudi, iako neki kažu da je predsjednik namjerno pretjerao s brojem, ali se doznalo za nekoliko važnih i politički i poslovno utjecajnih kumova.

Naime, spomenuti Nikola Petrović, bivši direktor srpske elektroprivrede, piše beogradski list Danas, zapravo rado ističe to svoje kumstvo, koje mu je bilo dodatni bonus u zavidnoj poslovnoj karijeri.

Naime, on je vlasnik, kako pak piše portal Krik - 10 mini hidroelektrana, bavi se razvojem solarne energije, a odnedavno i vjetroelektranama, suvlasnik je tvrtke Crni Vrh Power, a u 2019. godini srpska elektroprivreda od svog bivšeg šefa kupila je struje za 2,3 milijuna eura.

Osim toga, otkupio je od blago rečeno kontroverznog "biznismena" Stanka Subotića Caneta i njegovu aviokompaniju Air Posh. Petrović je, dakle, vjenčani kum Vučiću u njegovu drugom braku s Tamarom Đukanović.

Inače, Vučićev prvi vjenčani kum u braku s novinarkom Ksenijom Janković, koja je nedavno umrla, bio je osuđeni ratni zločinac i dugogodišnji šef Radikalne stranke i njegov politički guru - Vojislav Šešelj.

On je osim toga krsni kum Vučićevoj djeci iz prvog braka - sinu Danilu i kćerki Milici. Inače, s novom suprugom Tamarom, Vučića je upoznao Zoran Bašanović, također spominjan u srpskim medijima kao "kum", s kojim "više nije tako dobar", ali je ipak pod njegovim "političkim plaštom i zaštitom".

On je glazbeni producent i manager, a Vučić ga je svojedobno napao da ga zajedno s Draganom Đilasom "želi srušiti s vlasti".

Prema pisanju beogradskog Danasa, najkontroverzniji Vučićev kum je Petar Panić zvani Pana, bivši tjelohranitelj Vojslava Šešelja i bivšeg srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića. Za Panića se tvrdi da ima "sumnjivu prošlost" i "prebogat policijski dosje".

Ovih dana u središtu skandala našao se njegov sin Uroš. On je naime, svojim Lamborghinijem divljalo beogradskim i drugim srbijanskim prometnicama, sve to snimao i postavljao na društvene mreže, a ujedno je slao uvredljive poruke srbijanskoj policiji, koja bi ga puštala kad bi ga ulovila "slučajno".

No, sada portal nova.rs javlja da je policija ipak "zaplijenila" Urošev Lamborghini, ali se pitajući koliko dugo će to trajati jer, osim što je Vučićev kum, Urošev je otac, kako piše Danas, "ozbiljan biznismen s jakim vezama u sigurnosnom aparatu".

Na dugom popisu kumova je i predsjednik Izvršnog odbora vladajuće Vučićeve stranke SNS Darko Glišić, kojeg smatraju glavnim stranačkim operativcem i vrlo bliskim Vučićevim suradnikom.

Glišić je osim toga siva eminencija stranke i glavni kadrovik. Među značajnim Vučićevim kumovima je i bivši ministar obrane i unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je trenutačno u određenoj nemilosti.

Njega su "optuživali" da je prisluškivao Vučića te da je "koordinirao" bandu Velje Belivuka zvanog Velja Nevolja kojem se sada sudi.

No, Stefanović ipak pliva jer, navodno, Vučić ne zna što sve Stefanović "ima na trkama" i koliko je sve to kompromitirajuće za njega, njegova brata Andreja i sina Danila, koji se često spominju u vezi s mnogim mutnim poslovima na rubu zakona te su povezani s beogradskim podzemljem.

Osim toga, beogradski mediji nagađaju da su snimke deponirane na sigurno. Navodno u SAD-u.

Kako god bilo, unosno je biti Vučićev kum, ma koliko ih bilo! To svakome od njih trenutačno sigurno piše kao glavna i unosna odrednica u CV-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:17