TRAGEDIJA

Najmanje 20 mrtvih u požaru u školskom domu u Gvajani: ‘Ovo je velika nesreća. Strašno i bolno‘

‘Tražimo od vlasti da provedu sveobuhvatnu istragu o uzrocima požara i objave opširno izvješće o tome što se doista dogodilo‘

Spašavanje preživjele djece u Gvajani

 Royston Drakes/AFP

Najmanje dvadeset osoba poginulo je u požaru školskog doma u središnjoj Gvajani, u Mahdiji, rudarskom gradu smještenom oko 200 km južno od glavnog grada Georgetowna, objavila je gvajanska vlada u priopćenju za javnost u noći na ponedjeljak.

"S velikom tugom donosimo vam tragične novosti o požaru u domu u srednjoj školi Mahdia. Broj poginulih trenutno iznosi 20, dok je još nekoliko ljudi ozlijeđeno", navodi se u priopćenju za javnost.

Prethodno je Irfaan Ali, predsjednik ove male zemlje na sjeveroistoku Južne Amerike, govorio o "velikoj katastrofi" iz zračne luke u glavnom gradu Georgetownu gdje je čekao dolazak spasilaca.

Više djece izgubilo je život u požaru koji je buknuo u školi u središtu Gvajane, rekao je u noći na ponedjeljak predsjednik Irfaan Ali u izjavi koju je dao u zračnoj luci.

image

Spašavanje preživjele djece u Gvajani

Royston Drakes/AFP

"Ovo je velika nesreća. To je strašno i bolno", rekao je govoreći o požaru koji se dogodio u Mahdiji, rudarskom gradu u unutrašnjosti.

"Organiziramo medicinsku pomoć velikih razmjera (...), naredio sam i donošenje posebnih mjera" u dvjema najvećim bolnicama u glavnom gradu "kako bi svako dijete kojemu je potrebna njega primilo najbolju pomoć", dodao je.

Neimenovani sigurnosni izvor je rekao za AFP da "ima mnogo mrtvih i ozlijeđenih".

Privatni i vojni zrakoplovi upućeni su u Mahdiju, dvjestotinjak kilometara južno od Georgetowna, u području na kojem su ovih dana pale velike količine oborina.

"Svim srcem smo uz obitelji i prijatelje stradalih u ovoj nesreći", rekla je Natasha Singh-Lewis, oporbena zastupnica.

"Tražimo od vlasti da provedu sveobuhvatnu istragu o uzrocima požara i objave opširno izvješće o tome što se doista dogodilo. Moramo doznati kako se ta strašna i smrtonosna nesreća dogodila i donijeti nužne mjere kako se takvo što više ne bi ponovilo", dodala je.

Gvajana, malena i siromašna zemlja s 800.000 stanovnika koji govore engleski, bivša nizozemska, a zatim britanska kolonija, posjeduje najveće zalihe nafte po glavi stanovnika i očekuje brz razvoj u skoroj budućnosti kad se zalihe počnu crpiti, što je tek na početku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:25