ŠTO SE DOGAĐA U IRANU?

Najmanje 60 djevojčica ponovno otrovano u nekoliko škola: Padale su u nesvijest, neke završile i u bolnici

Po službenim podacima od 7. ožujka, "više od 5000" djece otrovano je u više od 230 škola u 25 pokrajina od ukupno 31.

Aktivisti u New Yorku protiv masovnog trovanja djevojaka u Iranu

 

 Ed Jones/Afp

Deseci djevojčica otrovano je u subotu u nekoliko škola širom Irana, objavili su mjesni mediji.

Od kraja studenoga mnogobrojne škole, većinom za djevojčice, pogođene su iznenadnim trovanjima plinom ili toksičnim tvarima. Djeci je bilo slabo, padala su u nesvijest, a neka završila i u bolnici.

Predsjednik Nacionalnog istražnog povjerenstva za taj slučaj, zastupnik Hamidreza Kazemi, rekao je u petak da će njihovo konačno izvješće biti objavljeno "za dva tjedna".

Najmanje "60 učenica otrovano je (u subotu) u školi za djevojčice u Haftkelu" u pokrajini Huzestanu na jugozapadu zemlje, objavila je novinska agencija Iribnews, pozivajući se na mjesnog dužnosnika.

Školarke su otrovane i u "pet škola u Ardabilu na sjeverozapadu" gdje su imale "simptome anksioznosti, otežanog disanja i glavobolje", dodao je isti izvor.

U Urmiji, glavnom gradu pokrajine Zapadni Azerbajdžan na sjeverozapadu zemlje "neutvrđeni broj" učenika osnovne škole također je bio otrovan zbog "istjecanja plina", objavila je agencija Ilna.

Po službenim podacima od 7. ožujka, "više od 5000" djece otrovano je u više od 230 škola u 25 pokrajina od ukupno 31.

Trovanja su prestala početkom ožujka nakon što je objavljeno da je stotinjak ljudi uhićeno, no nastavljena su tri mjeseca kasnije.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamenei zatražio je "stroge kazne", sve do smrtne kazne, za osobe za koje se utvrdi da su odgovorne za ta trovanja, nazvavši ih "neoprostivim zločinima".

Učenice su otrovane u jeku prosvjeda u Iranu izazvanih smrću 22-godišnje iranske Kurdkinje Mahse Amini u pritvoru zbog navodnog kršenja strogog kodeksa odijevanja za žene.

Višemjesečni prosvjedi potaknuti smrću Mahse Amini najveća su kriza s kojom se Iran suočava u zadnjih nekoliko desetljeća i u sukobima s policijom ubijeno je više od 500 prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2023 21:53