ZABRINJAVAJUĆE

NAJMANJE ČETVORICA SJEVERNOKOREJSKIH PREBJEGA IZLOŽENA RADIJACIJI 'Svima im je zajednička jedna stvar...'

 Damir Sagolj / REUTERS

Najmanje četvorica sjevernokorejskih prebjega pokazuju znakove izloženosti radijaciji, objavila je u srijedu južnokorejska vlada, no stručnjaci nisu mogli potvrditi je li to povezano s nuklearnim programom Pyongyanga.

Ta četvorica su među 30 bivših stanovnika okruga Kilju, područja u Sjevernoj Koreji u kojem se nalazi postrojenje Punggye-ri za nuklearne pokuse, koje je južnokorejska vlada pregledavala od listopada, mjesec dana nakon što je Pyongyang izveo šesti i dosad najjači nuklarni pokus, rekao je glasnogovornik ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hyun na konferenciji za novinare.

Bili su izloženi radijaciji između svibnja 2009. i siječnja 2013. i svi su u Južnu Koreju pobjegli prije najnovijeg pokusa, rekao je stručnjak iz Istraživačkog centra za atomsku energiju koji ih je pregledao.

Dodao je da su radijaciji mogli biti izloženi na više načina i da nijedan prebjeg koji je živio u Punggye-riju nije pokazivao specifične simptome.

Sjeverna Koreja izvela je od 2006. šest nuklearnih pokusa, u tunelima duboko ispod planine Punggye-ri, kršeći rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i unatoč osudama međunarodne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:33