PRIZNAO 93 UBOJSTVA

NAJMASOVNIJI SERIJSKI UBOJICA U POVIJESTI AMERIKE Kada je dobio doživotni zatvor odlučio je priznati sve, cijela država je zanijemila

 
Samuel Little, policijska fotografija, 2007.
 Profimedia, Backgrid UK

Osuđeni zločinac Samuel Little i službeno je postao najsmrtonosniji serijski ubojica u povijesti Sjedinjenih Država nakon što su teksaški tužitelji u petak potvrdili da je povezan sa 60 ubojstava, javlja CNN.

Little je 2014. proglašen krivim za tri ubojstva i osuđen na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti pomilovanja. U trenutku presude još je tvrdio da je nevin, no nakon što je iscrpio sve mogućnosti žalbe, istražiteljima je priznao sve svoje zločine.

Prema njegovim tvrdnjama, Little je između 1970. i 2005. godine ubio 93 žene, a ubojstva je počinio u čak 19 saveznih država dok je živio kao skitnica i preživljavao od sitnih krađa.

Potraga za žrtvama

Kada je 2018. počeo priznavati svoja nedjela, u zamjenu za preseljenje iz državne kaznionice u okrugu Los Angeles, istražitelji FBI-a bacili su se na težak i nezahvalan posao povezivanja priznanja sa zabilježenim žrtvama.

U prosincu prošle godine osuđen je na još jednu doživotnu kaznu zbog ubojstva djevojke u Odessi 1994., a istražitelji su u međuvremenu potvrdili još tri ubojstva za koja tek čeka izricanje kazne.

BGUK_1537480 - ** RIGHTS: WORLDWIDE EXCEPT IN UNITED STATES ** Los Angeles, CA  - FBI releases chilling portraits drawn by America's most prolific serial killer who has confessed to murdering 90 women over three decades. Samuel Little, 78, confessed to 90 murders committed between 1970 and 2005. Little, who is serving a life sentence for murder in a Texas prison, drew the sketches of his victims from memory in his jail cell.  The FBI released 11 new sketches this week of Little's potential murder victims. The new sketches have been added to a collection of 16 others he drew back in February.  Law enforcement have so far been able to corroborate more than 40 of the 90 murders he has confessed to and authorities are actively working to match Little's confessions with evidence from women who have turned up dead during his 35-year killing spree. The FBI has asked the public for help in identifying them while some of the portraits have since been matched to open cases. The chilling drawings include details such as the color of a victim's eyes or hair, as well as jewelry she was wearing at the time she was killed.

*BACKGRID DOES NOT CLAIM ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE ATTACHED MATERIAL. ANY DOWNLOADING FEES CHARGED BY BACKGRID ARE FOR BACKGRID'S SERVICES ONLY, AND DO NOT, NOR ARE THEY INTENDED TO, CONVEY TO THE USER ANY COPYRIGHT OR LICENSE IN THE MATERIAL. BY PUBLISHING THIS MATERIAL , THE USER EXPRESSLY AGREES TO INDEMNIFY AND TO HOLD BACKGRID HARMLESS FROM ANY CLAIMS, DEMANDS, OR CAUSES OF ACTION ARISING OUT OF OR CONNECTED IN ANY WAY WITH USER'S PUBLICATION OF THE MATERIAL*

Pictured: Samuel Little mug shot 1975
PLEASE CREDIT: Macon Police Department

BACKGRID UK 3 APRIL 2019, Image: 424148683, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Backgrid UK
Profimedia, Backgrid UK
Samuel Little, policijska fotografija, 1975.

Little je istražiteljima predao i rukom crtane portrete svojih žrtava, a FBI je zamolio sve koji na crtežima prepoznaju nestalog člana obitelji ili poznanika da se jave. Detalji njegovih priznanja predani su u ruke detektivima u 19 saveznih država, zaduženima za istraživanje “hladnih” slučajeva, kako bi pokušali riješiti neka od ubojstava koja u spisima stoje neriješena gotovo pola stoljeća.

U petak poslijepodne državni odvjetnik okruga Ector u Teksasu, Bobby Bland, potvrdio je da su istražitelji povezali Littlea s najmanje 60 ubojstava u 14 saveznih država. Little je time prestigao dotad najmasovnijeg serijskog ubojicu Garyja Leona Ridgwaya koji je priznao 71 ubojstvo, a istražitelji su ga povezali sa 49 slučajeva.

Profimedia, Mega Agency
Skice ubijenih žena koje je nacrtao Samuel Little

Slučaj Samuela Littlea priča zastrašujuću priču o lakoći s kojom je nekažnjeno sijao smrt kuda god je prošao. Njegove su žrtve bile iz potpuno zanemarenih krugova društva, prostitutke i ovisnice, koje u brojnim slučajevima nitko nije mogao niti identificirati. Prvo je ubojstvo počinio 1970. godine, a vlasti su ga prvi put osudile za ubojstvo tek 2014., iako im je cijelo vrijeme bio vrlo dobro poznat.

Često u zatvorima

Prvi je put završio u zatvoru na tri godine još 1961. nakon što je provalio u trgovinu namještajem. Do 1975. godine je uhićen 26 puta u 11 saveznih država zbog krađe, napada, pokušaja silovanja, prevare i napada na državne dužnosnike.

Profimedia, Mega Agency
Skice ubijenih žena koje je nacrtao Samuel Little

Prvi je put optužen za ubojstvo 1982. nakon nestanka 22-godišnje prostitutke u Pascagouli, no porota je odbila potvrditi optužnicu. Dok je bio pod istragom, optužen je ubojstvo 26-godišnje prostitutke u Floridi, no oslobođen je zbog oprečnih svjedočanstava.

Uhićen je u listopadu 1984. zbog otmice, premlaćivanja i davljenja 22-godišnjakinje koja je preživjela, a mjesec dana poslije policija ga je zatekla u automobilu s onesviještenom ženom, također davljenom i premlaćenom. Za ta dva zločina odslužio je samo 2,5 godina zatvora.

Profimedia, Mega Agency
Skice ubijenih žena koje je nacrtao Samuel Little

Littleu je presudilo DNK testiranje koje je konačno pružilo neoboriv dokaz o njegovoj upletenosti u ubojstva u Los Angelesu između 1987. i 1989. godine. Sve tri žrtve bile su mlade djevojke, ubijene i ostavljene na ulici.

Iako je u Kaliforniji smrtna kazna dopuštena zakonom, posljednje pogubljenje održalo se 2006. godine, a guverner Gavin Newsom zabranio je sva daljnja pogubljenja. Little će sigurno biti osuđen na još doživotnih kazni, no one će vjerojatno brzo završiti. Najmasovniji ubojica u povijesti SAD-a ima 79 godina, boluje od dijabetesa i srčanih tegoba i ne može se kretati bez invalidskih kolica. Koliko god u konačnici odslužio, bit će premalo za zločine koje je počinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:22