LAVA I DIM

Najmlađi i najaktivniji vulkan na Havajima eruptirao nakon gotovo godinu dana mira

Vulkan Kilauea zadnji je put eruptirao u prosincu 2020. godine, kada je isparilo jezero ispunjeno vodom koje je nastalo u krateru
Erupcija vulkana Kilauea na Havajima
 M. Patrick/US Geological Survey/AFP

Havajski vulkan Kīlauea eruptirao je nakon gotovo godinu dana, a pritom je napunio krater vrućom lavom i zamaglio nebo vulkanskim smogom, priopćio je Američki geološki zavod, javlja Reuters.

Najnovija erupcija najmlađeg i najaktivnijeg vulkana na Havajima započela je u srijedu popodne, a iako lava nije predstavljala prijetnju naseljenim područjima, stanovnici koji žive u podnožju vulkana upozoreni su na moguću izloženost sumporovom dioksidu i drugim vulkanskim plinovima koji mogu nadražiti dišni sustav.

Erupcija se dogodila unutar granica Nacionalnog parka Havajski vulkani, koji je ostavo otvoren za posjetitelje koji su željeli sa sigurne udaljenosti promatrati sjaj lave i dim.

Vulkan Kilauea zadnji je put eruptirao u prosincu 2020. godine, kada je isparilo jezero ispunjeno vodom koje je nastalo u krateru, a zamijenilo ga je jezero lave.

Dvije godine prije toga, niz potresa i velika erupcija doveli su do uništenja stotina domova jer se lava tijekom nekoliko mjeseci slijevala u ocean i stvrdnula novu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:42