NAJMOĆNIJI U OVOM STOLJEĆU

NAJMOĆNIJA OLUJA POHARALA INDIJU I BANGLADEŠ Amphan uništio desetke tisuća domova, usmrtio je najmanje 96 ljudi

 Debarchan Chatterjee / Zuma Press / Profimedia

Nekoliko desetaka tisuća ljudi ostalo je bez svojih domova nakon što je najmoćniji ciklon u više od deset godina ovaj tjedan pogodio Indiju i Bangladeš, objavili su dužnosnici u petak kad je pogođeno područje posjetio indijski premijer Narendra Modi, obećavši pomoć.

Ciklon Amphan usmrtio je najmanje 96 ljudi, otkrili su dužnosnici nakon što je oluja poharala dvije države pošto je u srijedu stigla iz Bengalskog zaljeva.

Osamdeset preminulih je u istočnoj indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal, a šesnaest u susjednom Bangladešu. Amphan je azijsko kopno pogodio vjetrovima brzine do 185 kilometara na sat koji su rušili krovove, čupali stabla i električne stupove, kao i plimnim valovima.

„Federalna i savezna vlada pokušale su sve da minimiziramo štetu od ciklona. Ipak, nismo uspjeli spasiti živote oko 80 ljudi“, rekao je Modi u petak novinarima, pri posjetu školi u bengalskom gradu Basirhatu.

Poručio je kako Indija stoji uz svoj narod i najavio 132 milijuna dolara vrijednu pomoć Zapadnom Bengalu koji se bori i s pandemijom koronavirusa.

Modi je preletio poplavljeno područje, a u Kolkati, prijestolnici savezne države, policija dronovima nadlijeće grad kako bi utvrdila štetu.

Očekuje se da će broj mrtvih narasti kad se ponovno uspostavi komunikacija i vlasti stignu u sela do kojih su ceste blokirane, posebice u nizinskoj delti Sundarbans u kojoj živi do 4 milijuna ljudi.

Na tom je području oluja u potpunosti uništila oko 26 tisuća domova, a djelomično njih još 14 tisuća, rekao je lokalni dužnosnik za hitne situacije Pradip Kumar Dalui.

Amphan je tamo uništio i 19 kilometara nasipa, zbog čega je slana voda poplavila dijelove kopna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 07:58