HARVEYJEV POHOD

NAJMOĆNIJI URAGAN U 12 GODINA POGODIO AMERIKU Štete se već zbrajaju, a očekuju se katastrofalne poplave zbog kojih su tisuće već evakuirane

 
 Twitter / NASA

Uragan Harvey prešao je na kopno na obali Teksasa i pogodio gradove Corpus Christi i Rockport, gdje se štete još uvijek zbrajaju, te se kreće vrlo polagano, zbog čega postoji ozbiljna opasnost da će dovesti do katastrofalnih poplava, javljaju američki mediji.

Detalji o razaranju u Rockportu još uvijek pristižu, a prve fotografije prikazuju razorene kuće i infrastrukturu. Uragan se polagano kreće prema sjeverozapadu, gdje su tisuće Amerikanca napustile svoje domove. Prema izvještaju energetske tvrtke Ercot, koja dostavlja električnu energiju na pogođenim područjima, više od 200.000 domaćinstava već je ostalo bez struje.

Republikanski guverner Teksasa Greg Abbott pozvao je i građane glavnog grada Houstona na evakuaciju, no demokratski gradonačelnik Sylverster Turner već danima govori građanima da si urede skloništa u gradu, te da ga ne napuštaju.

NOAA

Harvey je prvi uragan koji je pogodio američko tlo u više od 12 godina, a u trenutku kada je dotakao kopno bio je klasificiran kao uragan 4. kategorije. Najveća zabilježena brzina vjetra je 215 kilometara na sat, a očekuje se da će zbog njegovog djelovanja na širem području pasti do 76 centimentara kiše.

Kiša predstavlja najveću prijetnju po ljude i životinje, jer je kod uragana sličnih Harveyju najčešće glavni uzrok katastrofalnih posljedica koje se protežu kilometrima u unutrašnjost. Očekuje se poplava na širem području uragana koja bi mogla trajati danima.

Oluja je već pogodila i oko 20 tisuća putnika na tri kruzera (brodovi na krstarenju) u Meksičkom zaljevu, pri čemu su dva preusmjerena u New Orleans, a treći će ostati u Cozumelu u Meksiku, nakon što je u petak zatvorena luka Galveston u Teksasu.

NASA

Ranije je i guverner Teksasa Greg Abbott zatražio pomoć američke savezne vlade uoči naleta Harveyja, a oko svega se porukom na Twiteru oglasio i američki predsjednik Donald Trump hrabreći i poželivši sreću svima onima koji se nalaze na putu uragana uz savjet da slijede upute lokalnih vlasti.

Trump je u petak potpisao i proglas o katastrofi za državu Teksas, te na Twitteru ustvrdio kako to '"oslobađa punu snagu pomoći vlade'.

Agencije javljaju i da na tom području vlada velika zabrinutost i za životinje, uključujući i kućne ljubimce, stoku te oko šest tisuća životinja u zoološkom vrtu u Houstonu, upućujući ljude da ih sklone u skloništa i hotele za kućne ljubimce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:56