SEDAM OZLIJEĐENIH

Najmoderniji borbeni avion na svijetu razbio se o palubu broda, ovo je već treći incident u samo dva mjeseca

Pilot se sigurno katapultirao, a na samom nosaču ozlijeđeno je još šest osoba. USS Carl Vinson normalno nastavlja s aktivnostima

F-35C borbeni avion slijećene na palubu nosača aviona USS Carl Vinson

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Pilot američkog borbenog aviona pete generacije F-35C se katapultirao nakon čega se njegov mlažnjak srušio na palubu nosača aviona USS Carl Vinson u Južnom kineskom moru. U nesreći je ozlijeđeno ukupno sedam osoba, objavila je u ponedjeljak američka Pacifička flota, piše CNN.

U trenutku nesreće pilot je obavljao rutinski let. Sigurno se katapultirao nakon čega ga je iz mora izvukao vojni helikopter. Pilot je u stabilnom stanju.

Od šestoro ozlijeđenih na palubi, trojica su prebačena u bolnicu u Manili na Filipinima, a stanje im je također stabilno. Preostala trojica mornara primili su medicinsku skrb na samom nosaču.

Sada se istražuje uzrok onoga što je u priopćenju nazvano 'nesrećom tijekom leta'.

Glasnogovornik Sedme flote mornarice u Japanu, poručnik Mark Langford, rekao je u utorak i da su ratni brod i svi zrakoplovi koji su bili na palubi nastavili s normalnim radom.

Kupio ga niz država

Ovo je prva takva nesreća jednomotornog lovca F-35C, posebno dizajniranog za operacije s nosača zrakoplova.

F-35A, kojim upravljaju zračne snage, 'konvencionalni' je borbeni avion polijeće i slijeće s uobičajene uzletno-sletne staze, a F-35B, inačica za marince, je zrakoplov s mogućnosti vertikalnog slijetanja te uzlijetanja s kratke uzletne staze. Sve tri inačice smatraju se najmodernijim borbenim avionima na svijetu.

Raznim verzijama F-35 također se koriste američki saveznici i partneri, uključujući Japan, Južnu Koreju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Italiju, Norvešku, Nizozemsku i Izrael. Također, još neke zemlje, poput Danske, Švicarske, Singapura, Poljske i Finske, kupuju F-35 ili već čekaju prve isporuke aviona.

Nesreća u Južnom kineskom moru koja se dogodila u ponedjeljak bila je druga za model F-35 ove godine.

Naime, 4. siječnja pilot južnokorejskog F-35 izveo je hitno slijetanje u zračnoj bazi nakon što mu se stajni trap pokvario zbog elektroničkih problema, objavile su južnokorejske zračne snage.

Niz incidenata

Prethodnih godina, F-35 su sudjelovali u najmanje osam drugih incidenata, prema evidenciji koju vodi web stranica F-16.net.

Prošlog studenog, britanski F-35B koji je polijetao s nosača zrakoplova HMS Queen Elizabeth srušio se u Sredozemnom moru. Pilot se i tada sigurno katapultirao.

U svibnju 2020., pilot se sigurno katapultirao i kada se F-35 američkog ratnog zrakoplovstva srušio pri slijetanju u zračnu bazu Eglin na Floridi. Zračne snage kazale su da je do nesreće došlo zbog pogreške pilota i kvara na sustavu zrakoplova.

U travnju 2019. japanski F-35 srušio se u Tihi ocean u blizini sjevernog Japana, pri čemu je poginuo pilot. Japanska vojska je za tu nesreću okrivila prostornu dezorijentaciju, odnosno 'situaciju u kojoj pilot ne može točno osjetiti položaj, visinu ili kretanje zrakoplova'.

Tijekom ove posljednje nesreće, nosač Carl Vinson i njegova pratnja djelovali su u Južnom kineskom moru zajedno s nosačem USS Abraham Lincoln.

Južno kinesko more mjesto je čestih pomorskih aktivnosti u posljednjih nekoliko godina jer Kina polaže prava na gotovo cijelo područje te je izgradila vojne baze na nekim od tih otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:16