LANSIRAN IZ JAPANA

NAJNOVIJI ČLAN POSADE ISS-A BIT ĆE ANDROID KIROBO Simpatičan mali robot poletio na svoje novo radno mjesto

Japanski raketoplan H-2B, lansiran u nedjelju ujutro iz baze Tanegashime, ponio je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) opremu, namirnice te malog androida Kiroba, prema snimkama koje je objavila japanska svemirska agencija
 AFP

Japanski raketoplan H-2B, lansiran u nedjelju iz baze Tanegashime, ponio je na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) opremu, namirnice te malog androida Kiroba, prema snimkama koje je objavila japanska svemirska agencija (Jaxa).

"Modul (za prijevoz tereta) HTV4 razdvojio se od raketoplana u predviđenom trenutku i nastavio put prema ISS-u"", navodi Jaxa, a pristat će na ISS 9. kolovoza.

Simpatični android Kirobo, visok 34 centimetara, kućni je robot za druženje i bit će zadužen komunicirati na japanskom jeziku s astronautom Koichijem Wakatom koji će od studenoga boraviti na ISS-u.

Japan na svemirskoj postaji ima laboratorij Kibo gdje se provode različiti ekperimenti. Kirobo je dobio ime prema tome laboratoriju, ali i liku "Astra malog robota" iz manga (japanski strip).

Taj mali humanoid umije hodati, prepoznati lica i snimati, a morao je proći brojne testove da bi mogao govoriti, što čini vrlo prirodno te kretati se u bestežinskom stanju.

Njegov brat blizanac, Mirata, ostao je na Zemlji i služi za usporedbu u slučaju da znanstvenici uoče neke poremećaje kod Kiroba.

Cilj projekta je proučiti u kojoj mjeri robot za druženje može pružiti moralnu potporu osobama koje su izolirane tijekom duljeg vremenskog razdoblja.

HTV nosi u svemir i kameru visoke definicije za japansku javnu televiziju NHK koja će u prosincu snimiti kometu ISON. Otkrivena u rujnu 2012., kometa tada treba proći blizu Sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 10:17