TISUĆE PO ŠUMAMA

Najopasnija granica svijeta: Graničari režu žicu, sve je puno kriminalaca, stigli i neonacisti!

Bjelorusija se želi riješiti velikog broja migranata - ima ih najmanje nekoliko desetaka tisuća - koji im prave sve više problema
 Jaap Arriens

Na poljsko-bjeloruskoj granici sve su veći problemi zbog migranata. Poljska je pojačala svoje snage na granici s dodatnih 2500 vojnika te ih sada ima više od deset tisuća na 400 kilometara granice, a uz to gradi žičane ograde i prepreke.

Migranti su na to područje privukli i mnoge kriminalce, pa je poljska policija uhitila 14 građana Poljske, Njemačke, Rumunjske, Gruzije i Italije koji su se bavili nelegalnim prebacivanjem migranata preko granice. Primijećene su i skupine njemačkih i poljskih neonacista koji su došli spriječiti prolazak izbjeglica.

image
Jens Schlueter

Samo od početka listopada na poljskoj je granici zaustavljeno i vraćeno više od 12 tisuća migranata, a pronađeno je i deset umrlih migranata. I Njemačka je pojačala svoje policijske snage na granici s Poljskom. Objavljeno je da je tzv. Lukašenkovom rutom od početka godine u Njemačku došlo 6557 migranata, od kojih 4500 samo u posljednja tri mjeseca.

image
Maciej Luczniewski

Poljska je uvela izvanredno stanje na području uz granicu te onemogućava kretanje svima koji tamo ne žive. S druge strane, Bjelorusija se želi riješiti velikog broja migranata - ima ih najmanje nekoliko desetaka tisuća - koji im prave sve više problema, iako su ih sami doveli u Bjelorusiju odobravajući im vize na ulasku u zemlju.

image
Wojtek Radwanski

Lukašenko je sada to ukinuo pa se uvelike smanjio broj dolazaka, ali su tisuće ljudi zapele na području uz poljsku, litavsku i latvijsku granicu ili se klatare po Minsku u očekivanju prebacivanja prema vanjskim granicama EU. Prema poljskim izvješćima, bjeloruski graničari se provlače te nastoje prerezati žicu kako bi omogućili migrantima lakši prolazak.

image
Wojtek Radwanski

Bjelorusija na svojim granicama nema niti jedan izbjeglički kamp pa tamošnji neovisni mediji i nevladine udruge javljaju o stravičnom položaju migranata koji su gladni, pothlađeni, bez adekvatne zimske odjeće i obuće, bilo kakvog krova nad glavom i medicinske pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:41