BALTIMORE U SUSJEDSTVU

NAJOPASNIJI GRAD U SLOVENIJI Masovni fizički obračuni, prijetnje i ucjene su svakodnevnica, čak i medicinari hitne pomoći moraju nositi pancirke

Ilustracija
 Željko Hajdinjak / Cropix

Djelatnici službe hitne medicinske pomoći u gradu Kočevju u središnjoj Sloveniji nosit će na poslu neprobojne prsluke kakve obično imaju pripadnici interventne policije, a nije riječ o prvoaprilskoj šali nego o odluci koja je donesena zbog sigurnosnog stanja u sredini koja ima relativno najviši stupanj kriminaliteta u državi.

"Naši liječnici i drugo medicinsko osoblje često se u svom poslu susreću s prijetnjama, pa i s fizičkim nasiljem", kazala je za lokalni Radio Krka šefica službe medicinske pomoći Milena Vidmar Romič, tumačeći zašto su se odlučili na tako drastičan potez za povećanje sigurnosti osoblja.

Vodstvo kočevskog zdravstvenog doma potvrdilo je da je četiri para neprobojnih prsluka za svoje zaposlenike već naručilo, a svaki stoji po 500 eura.

Na taj način liječnicima, sestrama i tehničarima u ambulantama i prilikom intervencija na terenu žele uliti sigurnost jer takva oprema štiti od hladnog i vatrenog oružja.

"Naši se djelatnici skoro svakodnevno susreću s različitim oblicima ucjena i prijetnji", navela je Milena Vidmar Romič, dok lokalna policija ocjenjuje da stanje možda ipak nije tako dramatično.

No, prema službenim statističkim podacima policije taj kraj Slovenije, smješten u dubokoj provinciji, s visokom stopom nezaposlenosti te s mnogo ovisnika o drogama i alkoholu, znatno odskače od nacionalnog prosjeka, kad je riječ o kriminalitetu s elementima nasilja.

Prosječno je na godinu 59 kriminalnih djela na 10.000 stanovnika, po čemu je Kočevje u samom vrhu u cijeloj državi, a isto tako strši prema broju ubojstava i pokušaja ubojstava. Mnogo je i masovnih fizičkih obračuna, krađa te nasilja nad djecom, što većinsko stanovništvo obično znade pripisivati velikoj i brojnoj romskoj zajednici, dok stručnjaci navode kako se radi o općenitom problemu koji se ne odnosi samo na Rome.

Zbog lošeg sigurnosnog stanja posebno se zaštitarima, policijom i videonadzorom, uz dom zdravlja, štite dom umirovljenika i gradska knjižnica, jer se u okolici skuplja dosta ovisnika i sumnjivih osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:58