SPREMNI NA NAJGORE

Najopasniji posao na svijetu? ‘Prođemo kontrolnu točku, obučemo pancirku i pravac - polje‘

Oranice odmah do onih na kojima radi 41-godišnji poljoprivrednik Juri Rusi su raketama zasuli tjedan dana nakon što su napali Ukrajinu
 Dmytro Smoliyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Ukrajinski poljoprivrednici u Zaporiškoj oblasti na jugu zemlje svoje posjede obrađuju odjeveni u pancirke i s kacigama na glavama, piše Reuters.

Oranice odmah do onih na kojima radi 41-godišnji poljoprivrednik Juri Rusi su raketama zasuli tjedan dana nakon što su napali Ukrajinu. Juri otad na njivu ne ide bez pancirke i kacige koje mu je pribavio njegov poslodavac.

image
Dmytro Smoliyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP
image
Dmytro Smoliyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Poljoprivrednik kaže da se njima zna koristiti jer je neko vrijeme proveo u vojsci. Radnici koji rade na poljima pored njegovog također su se oboružali zaštitnom opremom.

Iako je Rusija tijekom posljednjih nekoliko tjedana počela intenzivnije raketirati to područje, Juri i njegov kolega Oleksij (43) ustrajni su u svojoj namjeri da ovog proljeća obrade zemlju na kojoj rade.

image
Dmytro Smoliyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

"Izađemo iz kuća, prođemo kontrolne točke, dođemo na posao, popijemo čaj i kavu, obučemo pancirke, stavimo kacige i krenemo s poslom. Napunimo spremnike za gorivo i odemo u polje. Ako počne raketiranje, vozila maknemo s njiva i odemo u ured", rekao je Juri za Reuters.

Oleksij je ruske rakete koje im prijete opisao kao "zastrašujuće", ali je dodao da se s njima može izaći na kraj jer ih Rusi ispaljuju uglavnom po noći. Kad god dođe do napada, poljoprivrednici prvo pregledaju oranice te pozovu stručnjake za deminiranje ako na njima uoče bilo kakav sumnjiv predmet.

image
Dmytro Smoliyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP
image
Dmytro Smoliyenko/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Ukrajina je peta najveća izvoznica pšenice u svijetu, a među tri je najveće izvoznice kukuruza, ječma i sunkretovih sjemenaka. Kako je zbog rata stao izvoz tih sirovina, cijene hrane rastu diljem svijeta.

Ministarstvo poljoprivrede Ukrajine prošlog je tjedna rekla da su ukrajinski poljoprivrednici ove godine obradili 2,5 milijuna hektara zemljišta, što je tek 20 posto od očekivnog. Ministarstvo je dodalo da bi površina obradivog poljoprivrednog zemljišta zbog rata moglo pasti za 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27