BORBA ZA PRAVA DJECE

NAJOŠTRIJA OSUDA DOSAD Papa Franjo traži oprost za svećenike zlostavljače

Pope Francis gestures in St.Peter's square at Vatican during his weekly general audience on March 5, 2014. Pope Francis has defended the Catholic Church's record on tackling the sexual abuse of children by priests, saying "no-one else has done more" to root out paedophilia. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 ANDREAS SOLARO/AFP

Papa Franjo osobno je zatražio oprost za svećenike koji su zlostavljali djecu.

- Osjećam se primoranim da osobno zatražio oprost za štetu koji su neki svećenici, kojih je popriličan broj, no ne očito ne u odnosu na sve svećenike, nanijeli seksualnim iskorištavanjem djece, izjavio je prvi čovjek Katoličke crkve u intervjuu za Vatikanski radio te najavio sankcije za zlostavljače.

Smatra se da je ovo njegova dosad najoštrija osuda seksualne afere koja potresa Katoličku crkvu.

Papina isprika stiže dva mjeseca nakon što je odgovor UN-ova Odbora za prava djeteta zatražio od Vatikana da izruči pravdi sve pedofile unutar Crkve.

Odbor je zatražio da Vatikan "smjesta smjeni s dužnosti svaku osobu koju se sumnjiči za seksualno zlostavljanje te da preda njezin slučaj nadležnim sudskim vlastima zbog istrage i kaznenog gonjenja".

Također, početkom veljače na UN-ovom saslušanju u Ženevi Vatikan je javno prozvan zbog seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika, a njegovi predstavnici suočeni su s čitavim nizom pitanja, od kojih je najvažnije zbog čega ne žele objaviti svoje podatke o tim slučajevima te što čine da u budućnosti spriječe takve zločine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:16