PRVA STUDIJA TE VRSTE

NAJPOGOĐENIJE PODRUČJE U NJEMAČKOJ POSTAJE LABORATORIJ ZA KORONAVIRUS Metodama bez presedana doznat će se kako se zapravo virus širi

 AFP

Njemački znanstvenici najavili su izradu studije o širenju koronavirusa i kako ga se može obuzdati, a koja će nastati zahvaljujući podacima iz najzahvaćenije njemačke regije koja će poslužiti kao laboratorij, zbog čega će ova studija, kako su rekli, biti prva takve vrste u svijetu, piše Guardian.

Virus se jako proširio među 250.000 stanovnika okruga Heinsberg u Sjevernoj Rajni i Vestfaliji, nedaleko granice s Nizozemskom - i to značajno više nego bilo gdje drugdje u Njemačkoj. Slučajeva zaraze bilo je 1.281, a umrlih 34, dok se više od 550 ljudi oporavilo od bolesti. Virus ja snažno napredovao u tzv. 'njemačkom Wuhanu' dva do dva i pol tjedna prije nego je zahvatio ostatak zemlje.

Tijekom narednih tjedana u okrug će doći vodeći virolozi i tim od 40 studenata medicine te čitavo područje iskoristiti kao svojevrsni laboratorij. 'Covid-19 klaster studija' pokrenuta je u utorak ujutro, a u njoj sudjeljuje tisuću ispitanika koji predstavljaju njemačku populaciju u cjelini.

Rezultati će biti iskorišteni za izradu nacrta o tome kako će se Njemačka nositi s virusom u sljedećih nekoliko godina, kazao je profesor Hendrik Streeck, glavni virolog sa Sveučilišta u Bonnu.

- Ovo je velika šansa za čitavu Njemačku, rekao je Streeck na sastanku s njemačkim parlamentarcima koji se prenosio na televiziji. - Prikupljat ćemo informacije i praktične savjete o tome kako se nositi s Covidom-19 i kako da ubuduće obuzdamo virus, a da pritom ne moramo zaustaviti kompletan život.

Rezultati studije imat će implikacije i na druge zemlje.

Znanstvenici će ući u 500 kućanstava, kao i u vrtiće i bolnice, da bi proučili kako se infekcija širi. Obratit će pažnju na svaki aspekt svakodnevnog života, od podatka u kojoj mjeri djeca prenose zarazu svojim roditeljima te kako se zaraza širi u obiteljima - preko kvaka na vratima, šalica i daljinskih upravljača - ali i mogu li virus prenijeti kućni ljubimci i određene vrste hrane.

- Ako postoje načini da se u našoj okolini širenje infekcije spriječi, želimo znati koji su to načini s ciljem da ustanovimo i kako da se svi zajedno slobodno krećemo u našem okruženju, rekao je Streeck.

- Na temelju naših saznanja, moći ćemo dati neke preporuke koje političari onda mogu iskoristiti u donošenju odluka. Možda ćemo ustanoviti da su trenutne mjere dobre i da ih ne treba mijenjati. No, ja ne očekujem da će se to dogoditi, već da ćemo iznaći novi niz mjera koje će nam pomoći da skratimo ili ukinemo ograničenja slobode kretanja.

Testiranjem imuniteta sudionika studije na Covid-19 znanstvenici će moći otkriti koliki bi mogao biti procijenjeni broj nedetektiranih slučajeva diljem zemlje. Prvi rezultati bit će objavljeni sljedeći tjedan dok će čitavo prikupljanje informacija trajati nekoliko tjedana, a njihova analiza dodatnih nekoliko mjeseci ili godina.

Streeck kaže da mu nije poznato da je ikada provedena slična studija u nekom od ostalih svjetskih žarišta poput Wuhana u Kini, Bergama u Italiji i Alsacea u Francuskoj. Iznenadilo ga je, kaže, da savjetnici za javno zdravstvo raznih vlada nisu već prije došli na ovakvu ideju jer je 'obuzdavanje zaraze od nacionalnog interesa'.

Kazao je i da se nada da će studija pomoći donosiocima odluka da uspostave balans između zadržavanja uobičajenog načina života i stope smrtnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:45