BORBA PROTIV STIGMATIZACIJE

NAJPOPULARNIJA LUTKA NA SVIJETU U SASVIM NEOČEKIVANOM IZDANJU Nove barbike imat će invalidska kolica, ali i umjetnu nogu

“Imamo priliku podići razinu razgovora o fizičkom invaliditetu tako što ćemo ga uključiti u svoju liniju modnih lutaka”, piše u Mattelovu priopćenju

Popularna lutka Barbie u novom izdanju borit će se protiv stigmatizacije osoba s invaliditetom, otkrio je proizvođač igračaka Mattel pri predstavljanju nove linije proizvoda.

U kolekciji 2019 Barbie Fashionistas jedna od barbika imat će invalidska kolica, a druga će imati umjetnu nogu, koja će se moći i skinuti.

“Kao brend, imamo priliku podići razinu razgovora o fizičkom invaliditetu tako što ćemo ga uključiti u svoju liniju modnih lutaka, kako bismo još bolje mogli prikazati višedimenzionalni pogled na ljepotu i modu”, navodi se u Mattelovu priopćenju. U paketu s novim lutkama doći će i rampa za invalidska kolica, koja se može namontirati na Barbie DreamHouse kuću.

Mattel je u izradi lutke s protezom surađivao s 13-godišnjim aktivistom Jordanom Reevesom, koji je rođen bez lijeve podlaktice. Pri izradi kolica konzultirali su se su s Kliničkom bolnicom za djecu Mattel, u sklopu Kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu. “Postoje mnoge vrste kolica, a ova su dizajnirana za osobu s trajnim invaliditetom”, kažu iz Mattela.

Čelnik američke udruge za osobe s invaliditetom RespectAbility, Laszlo Mizrahi, izjavio je za CNN kako se Barbie “pridružila drugim moćnim tvrtkama koje razumiju da je uključivanje osoba s invaliditetom u oglašavanje i ispravan i profitabilan čin”. “Želimo se vidjeti zastupljene u kulturi, igračkama, proizvodima i svemu oko nas”, rekao je Mizrahi.

Iako podržava inicijativu, predsjednik hrvatskog Saveza udruga mladih i studenata s invaliditetom (SUMSI) Denis Marijon, koji je i sam u kolicima, smatra da u praksi nove lutke neće biti velika stvar, barem ne za djecu. “Njima ne znači puno je li osoba bez invaliditeta, u kolicima, sa štakama, s kišobranom... ili si im zanimljiv ili nisi”, rekao nam je Marijon. “Jednostavno ne vide to kao odrasli, koje je društvo formiralo s nekim svojim stereotipima.”

Marijon, otac vrtićke djevojčice koji u svom poslu mnogo radi s mladima, slaže se da lutke s invaliditetom ipak “ne mogu biti loše” za djecu s invaliditetom, koja će se vjerojatno ugodnije osjećati kada vide i sveprisutne barbike u kolicima ili s protezama. I ostale lutke iz kolekcije također su znatno raznolikije nego prije, neke dolaze s nestandardnim frizurama, a druge imaju i realističniju građu tijela - manje grudi, manje istaknut struk i jače ruke. Mattel već neko vrijeme pokušava pružiti što raznovrsnije i inkluzivne lutke. Prije dvije godine ponudili su prvu Barbie s hidžabom, a u razmatranju je i set lutaka s istospolnog vjenčanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:49