PETER R. DE VRIES

Najpoznatiji nizozemski istraživački novinar umro je od posljedica atentata u centru Amsterdama

‘Peter se borio do samog kraja, ali nije uspio pobijediti u toj bitci. Izdahnuo je okružen osobama koje ga vole‘
Mjesto napada u Amsterdamu i Peter R. de Vries
 Afp/Profimedia

Peter R. de Vries (64), najpoznatiji nizozemski istraživački novinar koji se bavio uglavnom organiziranim zločinom, izdahnuo je danas u bolnici od posljedica atentata koji je pretrpio 6 srpnja na ulici u Amsterdamu. Vijest o tome donio je amsterdamski De Telegraaf, najnakladniji dnevni list u zemlji, podsjećajući da je tom prigodom pogibeljno ranjen mecima u glavu.

"Peter se borio do samog kraja, ali nije uspio pobijediti u toj bitci. Izdahnuo je okružen osobama koje ga vole", izvijestila je obitelj.

De Vries je bio na zubu mnogim kriminalcima, jer je u svom radu imao "buldoški instinkt": slučaj u koji bi zagrizao ne bi puštao dok krivac ne bi bio priveden sudu. Preklani u svibnju de Vries je objavio da je na listi za ubojstvo kriminalca Ridouana Taghija, ali nije izvjesno da je Taghi naručio njegovu smrt.

De Vries je izišao na dobar glas još ranih osamdesetih prošlog stoljeća kada je pratio otmicu pivskog tajkuna Freddyja Heinekena. Od 1995 do 2012 godine je vodio popularnu kriminalističku emisiju na nizozemskoj televiziji koja je pokrivala poznate slučajeve iz crne kronike. Priloge je pripremao u suradnji s kriminalistima i odvjetnicima. Budući da mu je sudbena vlast prigovorila da kao novinar nema pravo pristupa istražnim materijalima, postao je ortak svog odvjetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:11