IZOLIRANI KONTINENT

Najradikalnija borba protiv korone: Ova država granice strancima otvara tek za godinu dana

Imaju radikalan način borbe protiv koronavirusa: čim otkriju da je netko zaražen, čitavi gradovi stavljaju se u izolaciju
  
 Saeed Khan/AFP

Granice Australije praktički su zatvorene više od godinu dana. Zemlja je reagirala na pandemiju zatvaranjem granica u ožujku 2020., uz samo nekoliko iznimki kojom se dozvoljava dolazak stranaca.

Takvom politikom pokazali su se iznimno uspješnim; zaraženih nema. Usprkos tome i činjenici da broj procijepljenih u svijetu raste, Australija planira otvaranje tek sredinom 2022.

Ministar trgovine i turizma Dan Tehan izjavio je da potpuno otvaranje ne smatra realnim prije sredine ili čak druge polovice 2022. No kristalnu kuglu nema nitko, da bi znao što će s koronom biti u svijetu polovicom 2022. Na eskalaciju pandemije u Indiji Australija je reagirala zatvaranjem granica čak i za vlastite državljane, što je izazvalo bijes mnogih i osudu udruga za ljudska prava.

No s Novim Zelandom Australija ima zajednički "balon za putovanja": obje zemlje nemaju zaraženih, pa se na Novi Zeland više ne odnose restrikcije. Nakon godinu dana, odnedavno se između Novog Zelanda i Australije normalno putuje. Slično rješenje moglo bi se zamisliti i s drugim zemljama, rekao je australski ministar trgovine i turizma Dan Tehan u razgovoru za Sky News.

Australija ima radikalan način borbe protiv koronavirusa: čim otkriju da je netko zaražen, čitavi gradovi stavljaju se u izolaciju. Do danas su zabilježili 29.800 slučajeva zaraze koronavirusom i 910 smrti, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 21:54