RUŽNO PAČE ZAPADA

Najružniji grad na svijetu: ‘Ne sramimo se neslavne titule, ona nam je pomogla da oživimo turizam‘

Charleroi je poznat po željezanama i rudnicima ugljena, a njegove vizure, ispunjene starim, industrijskim zgradama, pričaju priče o povijesti ovog grada
Charleroi
 Pierre Rousseau/Zuma Press/Profimedia

Prije dvanaest godina proglasili su ga najružnijim gradom na svijetu, ali zahvaljujući tom negativnom publicitetu turisti su se za njim pomamili. Radi se o belgijskom gradu Charleroi koji je se nalazi u provinciji Hainaut i jedan je od najnapučenijih gradova u državi.

Nakon što su svojevremeno mediji prenijeli da su ga jedne nizozemske novine proglasile najružnijim gradom na svijetu, ovaj je valonski grad iskoristio priliku da negativni publicitet preokrene u svoju korist i modernizira svoju turističku ponudu.

Charleroi je poznat po željezarama i rudnicima ugljena, a njegove vizure, ispunjene starim, industrijskim zgradama, pričaju priče o povijesti grada u kojem su mnoge tvornice zatvorile vrata još pedesetih godina prošlog stoljeća. Ipak, Charleroi je u posljednjem desetljeću, nakon što je ponio neslavnu titulu, započeo svojevrsnu transformaciju. Naime, kako se u ovom industrijskom gradu sve veći naglasak stavlja na turizam, grad je prošle godine objavio i novi službeni turistički vodič na francuskom, nizozemskom i engleskom jeziku, piše Telesambre.

- Naglasak smo stavili na šetnje gradom jer vjerujemo da one naše turiste zanimaju, posebno u vrijeme pandemije - rekao je Thomas Parmentier, koji profesionalno piše o turističkim temama, dok je Valérie Demanet, ravnateljica Turističke zajednice, dodala:

- Mi u Charleroiu imamo sve što je potrebno da budemo turističko odredište: restorane, noćne kljubove, barove, smještaj, šoping centre. Ipak, u vodiču smo se fokusirali na iskustva koja se u našem gradu mogu doživjeti: ulična umjetnost, muzeji, kulturna baština, šetnje, događanja, sportske aktivnosti.

Dok turistička zajednica konvencionalnim putem pokušava oživjeti turizam grada, jedan je građanin odabrao inovativni pristup reklamiranju svog grada, piše Telerama i Ouest-France. Nicolas Buissart, mladić iz Charleroia, organizirao je neobične turističke ture gradom tijekom kojih otkriva navodnu ružnoću grada, a njegova je perspektiva crna poput "crne zemlje", kako, zbog rudnika ugljena, zovu regiju u kojoj se grad nalazi. Ipak, lokalac u svome kraju i u ostacima industrijalnog nasljeđa pronalazi svojevrsnu poeziju. Njegov je paradoksalni pristup izazvao kontroverze, no nije bio neuspješan.

- Ako ne možemo reći da je najljepši grad na svijetu, barem možemo reći da je najružniji. To je marketinški trik. Osim toga, po kojim je kriterijima najružniji? Centar je pun lijepih lokacija - zaključuje Nicolas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 18:19