POLITIČKA KRIZA

NAJSIROMAŠNIJA DRŽAVA U EUROPI U KAOSU Bijesna rulja provalila u parlament nakon imenovanja premijera: 'Gdje je nestalo milijardu dolara?'

 youtube screenshot

Moldovski parlament imenovao je u srijedu trećeg premijera u godini dana, poduprijevši kandidata kojega je predložio predsjednik kao kompromisno rješenje koje bi trebalo okončati višemjesečnu političku krizu. Glasovanje otvara put da premijer postane Pavel Filip, član glavne proeuropske koalicije i bivši ministar tehnologije. Parlament je odbio dva prethodna kandidata.

Takav potez izazvao je bijes među Filipovim protivnicima koji su se spontano okupili ispred parlamenta i na kraju provalili u njega. Policija je intervenirala s pendrecima i na kraju uspjela izbaciti bijesnu rulju iz zgrade.

Ta bivša sovjetska republika i najsiromašnija država u Europi bez vlade je od izglasavanja nepovjerenja bivšem kabinetu u listopadu prošle godine, nakon što je iz bankarskog sustava nestala milijarda dolara.

Vladajuća elita bila je meta masovnih prosvjeda zbog bankarske prevare kojom je nestalo osam posto BDP-a zemlje.

Filip je blizak Vladimiru Plahotniucu, jednom od najbogatijih, ali i najnepopularnijih ljudi u Moldovi protiv kojeg su prosvjedi također bili usmjereni.

Filipova stranka najprije je za premijera kandidirala Plahotniuca, ali ga je predsjednik Nicolae Timofti odbio.

Oporbeni zastupnici protive se Filipu tvrdeći da bi stvarnu vlast držao Plahotniuc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:30