KRIZA NA ISTOKU

Najsiromašnija zemlja Europe, ni kriva ni dužna, mogla bi se uključiti u rat: ‘800 vojnika je spremno‘

Rusija u toj odmetnutoj državi koja se nalazi na teritoriju Moldavije ima vojnu bazu i skladište s oko 20 tisuća tona municije

Vojna parada Oružanih snaga Pridnjestrovlja u Tiraspolu (arhivska fotografija)

 VADIM DENISOV/AFP

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine ustvrdio je u srijedu da Rusija još uvijek nije isključila mogućnost pojačavanja svojih snaga stacioniranih u Rusiji s nekih 800 vojnika Pridnjestrovske Moldavske Republike, javlja Kyiv Independent.

Pridnjestrovlje je dio teritorija Republike Moldavije, a nezavisnost je proglasilo 1990. godine. Pridnjestrovlje obuhvaća područja istočno od Dnjestra, grad Bender s okolnim selima te okrug Slobozia na zapadnoj obali Dnjestra. Zemlja se proteže na 4.163 kilometra kvadratna te ima 475.373 stanovnika (podaci popisa stanovništva provedenog 2015. godine).

Pridnjestrovlje zbog svoje pozicije igra važnu ulogu u ukrajinskoj krizi. Tomu je tako jer se zemlja, koja uživa potporu Rusije, proteže duž većeg dijela moldavsko-ukrajinske granice. Rusija bi se tim teritorijem mogla okoristiti te Ukrajinu napasti sa zapada.

Premda međunarodna zajednica nije priznala Pridnjestrovlje, Rusija još uvijek u toj zemlji ima vojnu bazu te skladište s nekih 20 tisuća tona municije.

Pridnjestrovlje je prošle subote poreklo da će se uključiti u rat u Ukrajini.

"Mi Pridnjestrovljani znamo što je rat i znamo koliko je važno cijeniti i održavati mir. S obzirom na trenutne događaje u Ukrajini, vjerujemo da je najbolje i najispravnije održati mir u našoj multinacionalnoj republici", rekli su iz Pridnjestrovlja.

Moldavska predsjednica Maia Sandu nedavno je rekla da nema informacija o tome je li otprilike 1500 ruskih vojnika koji se nalaze u Pridnjestrovlju stavljeno u stanje pripravnosti, ali je rekla da su izvor brige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:00