BOGATI SINGAPUR

Najskuplja država na svijetu za automobile: Samo dozvola za kupnju košta više od 100.000 eura

Cijene certifikata dosegle su rekordne razine posljednjih mjeseci jer je oporavak nakon pandemije potaknuo potražnju

Ilustracija, Singapur

 Ian Trower/Alamy/Profimedia/Ian Trower/alamy/profimedia

Cijena certifikata za posjedovanje velikog obiteljskog automobila u Singapuru dosegla je novi rekord od 146.002 singapurska dolara, odnosno 101.385 eura. Singapur je 1990. kao mjeru zaštite okoliša uveo izdavanje certifikata za posjedovanje automobila. Certifikati (COE) se prodaju na aukcijama svaka dva tjedna, a dozvoljeni broj određuje vlada, piše BBC.

Uz poreze i uvozne carine, Singapur je najskuplja zemlja u svijetu za kupnju automobila. Primjerice, nova standardna Toyota Camry Hybrid košta oko 250.000 singapurskih dolara (oko 173.600 eura) što je šest puta skuplje nego u SAD-u. Postoji nekoliko vrsta certifikata ovisno o vozilu - za manje automobile, motocikle, gospodarska vozila...

Cijene certifikata dosegle su rekordne razine posljednjih mjeseci jer je oporavak nakon pandemije potaknuo potražnju. Najjeftiniji certifikat za automobil stoji oko 72.000 eura, što je gotovo trostruko više od 2020. godine kad je potražnja za novim automobilima bila manja zbog pandemije.

Takozvana "otvorena kategorija", koja nema ograničenje za koje se automobile može koristiti, dosegla je rekordnih 105.500 eura. Alice Chang iz Toyote Borneo Motorsa rekla je da je porast cijena certifikata očekivan jer je porasla i potražnja.

- Kad god u ponudi imamo luksuzne automobile, kupci stoje u redu ispred trgovine, rekla je Chang.

Iako je malen, Singapur se redovito svrstava među države s najvećim brojem milijunaša u svijetu. Za obične građane, s prosječnom plaćom od oko 48.600 eura godišnje, kupnja certifikata je luksuz. Vlada želi potaknuti stanovnike da koriste javni prijevoz koji je ocijenjen kao jedan od najboljih u svijetu.

Prošle godine u singapursku željezničku mrežu uloženo je oko 40 milijardi eura, a grad-država s 5,5 milijuna stanovnika na cesti je imala nešto manje od milijun osobnih automobila. Broj novih certifikata ovisi o tome koliko je starijih automobila maknuto iz prometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:49