'GAY TORTA'

NAJSKUPLJA TORTA U POVIJESTI Koštala je 307 kuna, ali nakon nevjerojatne trakavice cijena se popela na preko 4 milijuna kn, a sve zbog spornog slogana

Daniel i Amy McArthur (lijevo), Gareth Lee (desno)
 REUTERS

Vlasnici slastičarnice u Sjevernoj Irskoj dobili su na sudu parnicu u slučaju tzv. 'gay torte'.

Naime, Vrhovni sud u Velikoj Britaniji presudio je u korist para kako njihovo odbijanje da naprave tortu sa sloganom koji podupire istospolne brakove nije diskriminacija.

Cijeli je slučaj počeo još u 2014. godini kada su iz slastičarnice 'Asher' odbili na tortu napisati slogan 'Podržite gay brak'.

Mušterija, inače gay aktivist Gareth Lee, tužio je pekaru zbog 'diskriminacije na temelju seksualne orijentacije i političkih uvjerenja'.

Daniel i Amy McArthur, koji se pak izjašnjavaju kao par kršćana, prvotno je izgubio slučaj, pa žalbu, no nakon četiri i pol godine Vrhovni sud presudio je u korist para.

Ova pravna bitka podigla je dosta prašine u britanskim medijima jer je porezne obveznike koštala točno 4 milijuna i 206.188 tisuća kuna, a pola tog novca potrošila je Komisija za ravnopravnost, koja je podržala gospodina Lee-ja i njegovo inzistiranje na 'gay torti'. Inače, cijena torte iznosi 307 kuna.

Vlasnike slastičarnice je pak podupro 'Kršćanski institut' s oko dva milijuna kuna.

Daniel McArthur nakon konačne presude nije skrivao zadovoljstvo.

- Znam da uz nas slave još brojni drugi ljudi, jer ovo znači da u Velikoj Britaniji ipak i dalje vlada sloboda govora, izbora i savjesti za sve, poručio je McArthur.

- Istospolni brakovi nisu u skladu s našim religijskim uvjerenjima. Ali to ne znači da imamo nešto protiv homoseksualaca. Isto bi postupili i da nam se obratio heteroseksualni par. Nije stvar u gospodinu Lee-ju, već u sloganu. Uostalom, gospodina smo posluživali prije, posluživat ćemo ga i ponovno, kazao je McArthur.

S druge strane, Grante Lee tvrdi kako se nakon ove presude osjeća kao građanin drugog reda.

- Za mene ovo nikad nije bilo pitanje savjesti, slobode govora ili izbora. Samo sam želio naručiti tortu u slastičarnici, kazao je Lee, piše BBC.

Također, Lee se boji kakav će biti 'utjecaj ove odluke na gay zajednicu'.

Komisija za ravnopravnost Sjeverne Irske poručuje kako će pažljivo proučiti presudu.

- Postoji bojazan da će ova presuda donijeti nesigurnost u zakone komercijalnih sfera, odnosno poremetit će odnos što netko tko je privatnik može odlučiti oko svog posla i što kupac može očekivati, kazao je dr. Michael Wardlow iz Komisije za ravnopravnost.

Predsjednica Vrhovnog suda Lady Hale također se složila s McArthurom.

- Odbili su mušteriju zbog slogana, ne zbog njegove seksualne orijentacije, kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:16