OGROMNA ZAPLJENA

Najsmrtonosnija droga preplavila narkotržište: ‘Te količine doslovce mogu usmrtiti cijelu Ameriku‘

Ured za suzbijanje narkotika drogu je opisao kao supstancu koja izaziva ovisnost, a od heroina je jača 50 puta
 Dea/Sciencephoto/Profimedia/Dea/sciencephoto/profimedia

Američki federalni policajci u 2022. godini zaplijenili su toliku količinu fentanila koja bi, navodi se, mogla usmrtiti sve Amerikance. Iz Ureda za suzbijanje narkotika (DEA) poručili su da su zaustavili prodaju 379 milijuna potencijalno smrtonosnih doza fentanila, a letalna doza kreće se već od dva miligrama, prenosi BBC.

Ured za suzbijanje narkotika drogu je opisao kao supstancu koja izaziva ovisnost, a od heroina je jača 50 puta. Tvrde da se većina fentanila u SAD krijumčari iz Meksika, a smatraju ga najsmrtonosnijom drogom s kojom se Amerika suočava. U ovoj godini zaplijenili su više od 4 i pol tone fentanila vrijednosti oko 90 tisuća kuna, kao i više od 50,6 milijuna tableta fentanila koje su napravljene da nalikuju različitim lijekovima protiv bolova koji se izdaju na recept.

- Ovogodišnja zapljena dvostruko je veća od količine zaplijenjene 2021. godine, a većinu droge masovno su proizveli narkokarteli Sinaloa i Jalisco u tajnim tvornicama u Meksiku koristeći kemikalije iz Kine, poručili su iz DEA-e.

Droga je toliko moćna da je smrtonosna doza toliko mala da stane na vrh olovke. Više od 100 tisuća Amerikanaca umrlo je prošle godine od predoziranja, a dvije trećine slučajeva pripisuju se fentanilu. Iz agencije za lijekove rekli su da je zaplijenjena količina dovoljna da ubije svih 330 milijuna stanovnika SAD-a.

- Glavni prioritet DEA-e je pobijediti dva meksička narkokartela, Sinaloa i Jalisco, koji su odgovorni za fentanil koji ubija Amerikance, rekla je administratorica DEA-e Anne Milgram.

Osim fentanila, DEA je također zaplijenila oko 60 tona metamfetamina, dvije tone heroina i više od 200 tona kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:50