OMILJENA META

Najsmrtonosniji napad u nekoliko tjedana: Najmanje 14 poginulih u ruskom raketiranju Odese

Rusija je proteklih tjedana pojačala napade na tu južnu ukrajinsku luku, napadajući ju gotovo svakodnevno raketama ili dronovima
 Handout/Afp

Najmanje 14 ljudi je ubijeno, a 46 ozlijeđeno u petak u ruskom raketnom napadu na civilnu infrastrukturu u ukrajinskom gradu Odesi, što je najsmrtonosniji ruski napad u nekoliko tjedana, objavili su ukrajinski dužnosnici.

Rusija je proteklih tjedana pojačala napade na tu južnu ukrajinsku luku, napadajući ju gotovo svakodnevno raketama ili dronovima.

image
Oleksandr Gimanov/Afp
image
Oleksandr Gimanov/Afp

Oleh Kiper, regionalni guverner, objavio je kako je ubijeno najmanje 14 ljudi, uključujući „lokalne stanovnike, liječnika i spasioca”.

Liječnik i spasilac su ubijeni drugim projektilom nakon što su stigli na mjesto prvog napada kako bi pomogli unesrećenima, rekao je Kiper.

U napadu je oštećeno deset privatnih kuća, niskotlačni plinovod i vozila hitnih službi. Vatrogasci su se borili s požarom na plinovodu i privatnoj kući na području od oko 120 četvornih metara.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Odesa, jedna od najvećih ukrajinskih luka, dugo je meta ruskih napada, posebice nakon što je Moskva napustila dogovor sklopljen uz posredništvo Ujedinjenih naroda koji je omogućavao siguran prolaz za ukrajinsko žito putem Crnog mora.

„Ruski teror u Odesi znak je slabosti neprijatelja koji se bori protiv ukrajinskih civila u vrijeme dok ne može jamčiti sigurnost građana na svom teritoriju”, napisao je na Telegramu šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

image
Oleksandr Gimanov/Afp

Ukrajina je razvila te koristi dronove dugog dometa kako bi pokušala uzvratiti Rusiji, a ovaj tjedan je pojačala napade na niz rafinerija, uoči ruskih predsjedničkih izbora koji se održavaju od petka do nedjelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:04