ŠEFICA SPD-a

NAJSTARIJU NJEMAČKU STRANKU PRVI PUT U POVIJESTI VODI ŽENA Nahles prvo mora spasiti stranku, a zatim kreće bitka za vlast

 REUTERS

Prvi put u povijesti Socijaldemokratsku stranku Njemačke (SPD) - manjinskog partnera u vladi kancelarke Angele Merkel i najstariju stranku u Njemačkoj - vodit će žena, i to kao što se i predviđalo Andrea Nahles.

Predsjednica stranačkog kluba SPD-a izabrana je jučer na stranačkom kongresu u Wiesbadenu sa 66,35 posto glasova, pobijedivši tako svoju rivalku, 41-godišnju Simone Lange, gradonačelnicu Flensburga, relativno nepoznatu bivšu policajku koja je dobila podršku onih koji su se protivili ulasku SPD-a u novu koaliciju s Merkel i CDU.

Prioritet

“Imaš moju punu podršku i želim ti puno snage i uspjeha”, odmah je poželjela Simone Lange Andrei Nahles, 47-godišnjoj samohranoj majci.

A snage će joj definitivno trebati, iako je, prema svemu sudeći, ima.

Pred Nahles je iznimno puno posla. Prvo što treba napraviti jest obnoviti i ujediniti SPD koji je u velikim problemima. Koliko je stranka razjedinjena, govori i sam postotak kojim je izabrana, a koji je daleko od neke poželjne brojke.

Dakle, prije nepunih godinu dana SPD je jednoglasno za svog lidera izabrao Martina Schulza, dugogodišnjeg predsjednika Europskog parlamenta. No, pod njegovim je vodstvom stranka na lanjskim izborima u Njemačkoj pretrpjela povijesni poraz, najgori rezultat od Drugoga svjetskog rata.

Stranku su zatim nagrizle žestoke podjele i oko politike i čelnih ljudi. Nakon što su isprva odbijali mogućnost ulaska u koaliciju s CDU, tvrdeći da će biti opozicija, ipak su se na kraju predomislili. Pitanje ulaska u koaliciju žestoko je podijelilo stranku.

Solidarnost

Andrea Nahles je odlučna u namjeri da protrese i ponovno oživi SPD za čiji poraz okrivljuje činjenicu da stranka biračima nije objasnila kako namjerava postići svoje ciljeve. “Postoji samo jedna paradigma: solidarnost. Solidarnost je jedan od glavnih elemenata koji nedostaju u ovom globaliziranom, neoliberalnom turbo nabijenom svijetu”, rekla je. “Možete reformirati stranku dok je ona u vladi i namjeravam to dokazati, počevši od sutra. No, članovi vlade trebaju našu podršku. Ne postoje dvije stranke. Mi smo jedna stranka”, poručila je Nahles.

Većina, iako tanušna, ipak vjeruje da ona može nešto napraviti.

“Trebamo predsjednicu koja je čvrsta poput čelika. U stranci trebamo više mladih ljudi, ali to moramo spojiti s iskustvom lidera kao što je Nahles”, rekao je za Deutsche Welle jedan od pristaša stranke.

Mnogi smatraju da Nahles ima ono što je potrebno. Neki čak, primjerice Bloomberg, navode kako bi Angela Merkel u njoj mogla pronaći sebi ravnu. Nahles se ne boji govoriti, ne boji se biti glasna, niti protiviti se onome što joj ne odgovara. Sada kad nije članica vlade (u prijašnjoj je vladi bila ministrica rada), pokušat će, uvjereni su neki, kreirati “centar moći” izvan vlade. Mnogi očekuju da će ići izvan granica koalicijskog sporazuma kako bi ojačala profil posustale stranke. I sama je najavila da će biti “neugodna saveznica”.

Sličnosti

No, neki već vide i veću ambiciju. Ako ne napravi pogrešku, mogla bi postati SPD-ova kandidatkinja za kancelarku. “Iskoristit će iduće četiri godine kako bi iznijela program za eru poslije Merkel”, smatra Jacob Funk Kirkegaard s Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson. Logično, mnogi su ih krenuli uspoređivati. Nahles je glasnija, tvrde neki, no imaju sličnosti. I Merkel je bila šefica CDU i šefica parlamentarnog kluba. No razlike su veće. Merkel je fizičarka odrasla u Istočnoj Njemačkoj. Nahles je diplomirala književnost i odrasla na Zapadu, s vezama s ljevicom.

Merkel je navodno cijeni jer je profesionalna i drži se danih obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:08