KAZNIONICA NA KUBI

NAJTEŽA KRIZA U POVIJESTI ZLOGLASNOG ZATVORA Od 166 zatočenika u Guantanamu gladuje ih 130, 16 ih hrane na silu

Ova kriza udarac je Obami koji je 2008. obećao da će ukinuti kaznionicu na Kubi

Najmasovniji štrajk glađu zatvorenika u povijesti Guantanama natjerao je američkog predsjednika Baracka Obamu da ponovno pokuša zatvoriti zloglasnu kaznionicu smještenu u američkoj mornaričkoj bazi na Kubi.

- Zatvor na Kubi nije nužan za sigurnost Amerike. Guantanamo ekstremistima služi kao motiv kojim regrutiraju nove pristaše i zbog toga bi trebao biti zatvoren - izjavio je prekjučer Obama. Još u kampanji 2008., prije nego što je prvi put izabran u Bijelu kuću, Obama je obećao da će zatvoriti Guantanamo. Do danas je to ostalo jedno od njegovih najspominjanijih predizbornih obećanja koje je iznevjerio.

Jedino sredstvo otpora

Štrajkovi glađu, jedino preostalo sredstvo otpora zatvorenicima, u Guantanamu nisu rijetkost. Američka mornarica, pod čijom se ingerencijom nalazi baza u kojoj je smješten zatvor, i ranije se s njima suočavala, no nikad u povijesti štrajk nije bio tako masovan. Otpor gladovanjem počeo je još u veljači. U zatvoru se nalazi 166 zatvorenika, a američka vojska tvrdi da hranu odbija njih više od stotinu. Prema drugim izvorima, štrajkaša je oko 130. Iako iz njega stižu različite verzije, štrajk je navodno počeo zbog činjenice da protiv većine pritvorenih nema formalne optužnice za bilo koje kazneno djelo. To znači da nitko od njih ne može računati ni na suđenje nakon kojeg bi barem neki bili oslobođeni optužbi. Riječ je o zatvorenicima iz cijelog svijeta, uhićenima u sklopu američkog rata protiv terorizma. U Guantanamu su ispitivani, kako je potvrđeno, često i mučeni. Smješteni su unutar vojne baze, pa formalno ne podliježu američkom civilnom pravnom sustavu, što znači da ih američke vlasti bez optužnice i suđenja mogu držati zatočene koliko god žele ili smatraju potrebnim. Samo šestorica od 166 zatvorenika imaju konkretnu optužnicu za konkretna kriminalna djela.

- Taj zatvor suprotan je svemu što mi predstavljamo. Štetan je za američke interese - rekao je prekjučer Obama.

Vojni dužnosnici i odvjetnici zatvorenih izjavili su da su ovaj i prethodni štrajkovi odraz frustracija zatvorenika zbog neizvjesnih sudbina. Većina je zatvorena više od desetljeća, a još nisu optuženi ili izvedeni pred sud. Iako je zatvaranje tog zatvora bilo jedno od predizbornih obećanja predsjednika Baracka Obame, Kongres je blokirao napore administracije koja je i sama odustala.

Predstavnici američke vojske u svojim reakcijama na štrajk ističu kako, unatoč dugotrajnom gladovanju, nitko od štrajkača nije životno ugrožen. U Guantanamo su poslani dodatni liječnički timovi. Riječ je o 40-ak osoba koje spadaju u medicinsko ili vojno osoblje. Oni će pomagati stotinjak zaposlenika koji su inače na dužnosti u Guantanamu. Neki od najupornijih štrajkača navodno su pali na 40 kilograma tjelesne težine. Najmanje 16 zatvorenika prisilno hrane cjevčicom koja im ide kroz nos do želuca, a većina sjedi vezana za stolce, u zatvoru, a ne u bolnici. Štrajk je postao masovan nakon što su početkom travnja čuvari upali u zatvorski blok broj 6, gdje zatvorenici žive u svojevrsnim zajednicama, te ih zatvorili u pojedinačne ćelije.

Izravni okidač za početak štrajka bilo je pretraživanje ćelija početkom veljače. Zatvorenici su optužili čuvare da su se “s nepoštivanjem odnosili” prema njihovim svetim knjigama, no američka vojska to je negirala. Vojska nije obznanila zbog čega je krenula u raciju zatvoreničkih prostorija, no takve su se pretrage događale ranije.

Izigrano obećanje

- Situacija je eskalirala jer su očajni i došli su do točke pucanja. Iza svega stoji predsjednikovo izigrano obećanje o zatvaranju Guantanama. Oni to znaju i zato su očajni - rekao je Carlos Warner, odvjetnik iz Ohija, koji predstavlja jedanaest zatvorenika.

Štrajk je dospio u sve svjetske medije nakon što se početkom travnja 40-ak zatvorenika pridružilo štrajkašima. Tada je provedena racija u kampu 6, a zatvorenici su nasilno reagirali, neki koristeći improvizirano oružje. Prema riječima uprave, racija je provedena jer su zatvorenici ručnicima prekrili kamere, a navodno su prskali čuvare urinom i odbili pretraživanje ćelija. Čuvari su pucali na zatvorenike gumenim mecima.

Zatočeni bez suđenja

Kako je ranije izjavila američka vlada, neki od zatvorenika trebali su odavno biti pušteni na slobodu. Među njima je, primjerice, britanski državljanin Šaker Amer, koji je zbog tečnog engleskog postao poput glasnogovornika zatvorenika. Uhićen je u Afganistanu, kao žrtva kaosa koji je nastao nakon svrgavanja talibanskog režima 2001., a svih 18 muškaraca koji su završili u tom zatvoru, a imali su britansko državljanstvo ili dozvolu za boravak, već su pušteni. I sudovi koji su nastali na Obaminu inicijativu oslobodili su Amera optužbi, no čini se da je njegova prominentna ulogu u zatvoru učinila svoje.

Guantanamo je osnovan kao američki izvanteritorijalni zatvor, zbog čega za njega ne vrijede zakon i pravila na snazi na američkom teritoriju. Poznati su strašni uvjeti u kojima žive zatvorenici i metode ispitivanja poput waterboardinga, što je mučenje simulacijom utapanja. Kamp broj 5 najstrože je čuvani dio zatvora u kojem su zatvorenici provodili 23 sata dnevno u ćeliji veličine dva puta tri četvorna metra. Jedan sat imali su za rekreaciju koja se provodila u zatvorenoj maloj prostoriji. Sad su uvjeti mnogo lošiji - zatvorenici 24 sata provode u samici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 19:48