KRIZA

NAJTEŽI DANI EUROPSKE UNIJE, JUNCKER POBJESNIO: 'Grčka nas je izdala!' MERKEL: 'Propadne li euro, propada i Europa!'

'Nemam bolje riječi za to što nam je Tsipras napravio', zarežao je šef Europske komisije
 AFP

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, na press konferenciji u ponedjeljak je bez rukavica poručio da se osjeća kao da ga je Grčka izdala!

- Nemam bolje riječi za to što nam je Tsipras napravio. Poslije svih napora što smo uložili, na kraju se osjećamo izdanima. Potezi grčkog premijera su čisti populizam, taktička igra i povrh svega - egoizam. Stavili su jednu demokraciju nasuprot drugih 18, a to nije dostojno grčkog naroda. Mi smo učinili zaista sve i vrijeme je da grčki narod sazna pravu istinu - rekao je bijesni Juncker osvrnuvši se na grčki referendum koji bi se trebao održati u nedjelju.

- Zaokružite 'da', jer 'da' znači ostanak u eurozoni. Svi ostali scenariji su čisto samoubojstvo.

Juncker je optužio Tsiprasa i njegova ministra financija Yanisa Varoufakisa da su kupovali vrijeme i namjerno odugovlačili u pregovorima.

- Govore da smo predlagali smanjenje mirovina, ali to jednostavno nije istina. Ta ponuda nikada nije bila na stolu! Ono što smo mi predložili je bilo zahtjevno, ali pošteno. Ponavljam, Europa je sve napravila da Grčka ne bankrotira.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila da će propast eura značiti i propast Europe te je pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije.

"Ako propadne euro, propast će i Europa", rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put o tome javno govoreći nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njezinih vjerovnika tijekom vikenda u Bruxellesu.

"Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Europa je izgubljena", kazala je.

Njezin glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovitoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP.

Francuski predsjednik Francois Hollande danas je izjavio da je njegova zemlja i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njezinih vjerovnika te je ocijenio da je sporazum još uvijek moguć unatoč prekidu pregovora tijekom vikenda.

"Francuska je i dalje na raspolaganju i za to da se dijalog nastavi. Danas još uvijek postoji mogućnost za postizanje sporazuma, a sutra će ovisiti o odgovoru Grka na referendum", rekao je nakon sastanka s glavnim ministrima svoje vlade.

Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Europsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters.

"Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU u kontekstu financijske krize u Grčkoj", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koju bi ta kriza mogla imati za cijeli EU", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 11:56