SJEVERNA KOREJA

Najteži dani Kim Jong-una, u očaju priznao: ‘Nikada nije bilo gore! Svi planovi su nam propali‘

Kim se suočava s najtežom krizom svoje devetogodišnje vladavine, jer je ionako problematično gospodarstvo pogođeno pandemijom
Kim Jong Un
 Str/AFP

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un naložio je stroži pravni nadzor kao podršku svojim razvojnim planovima i iskorijenio razne nezakonite radnje povezane s gospodarstvom, rekli su u četvrtak državni mediji, piše Associated Press. Sve to ima za cilj spašavanje gospodarstva poharanog pandemijom i drugim izazovima.

Kim je govorio u srijedu tijekom sastanka Radničke stranke sazvanog radi praćenja odluka donesenih na kongresu vladajuće stranke u siječnju, gdje je priznao da su prethodni ekonomski planovi propali i najavio novi petogodišnji razvojni plan.

Kim je "naglasio važnost jačanja pravnog nadzora i kontrole nad uspostavom i izvršnim postupkom nacionalnog ekonomskog plana", rekla je službena korejska središnja novinska agencija.

Kazao je da tužitelji i druge organizacije za provođenje zakona moraju učiniti više kako bi osigurali da se ekonomski plan pravilno izvršava i "osigurati snažnu pravnu borbu za provjeru svih vrsta ilegalnih praksi otkrivenih u gospodarskim aktivnostima." Kim je dodao da bi se ovim odlukama "svi sektori i jedinice trebali bezuvjetno pokoravati".

Glavni sjevernokorejski tužitelj U Sang Chol rekao je na sastanku stranke da će čvrsto primijeniti Kimovu naredbu. Rekao je da će strogo kontrolirati pravni nadzor nad agencijama koje krše socijalistički nalog za ekonomsko upravljanje i poduzimati "moćne mjere" protiv bilo kakvih akata koji ometaju napore na jačanju industrije, navodi KCNA.

Kim se suočava s najtežom krizom svoje devetogodišnje vladavine, jer je ionako problematično gospodarstvo pogođeno zatvaranjem granica povezanim s pandemijom, što je naglo smanjilo vanjsku trgovinu Sjeverne Koreje, raznim prirodnim katastrofama prošlog ljeta i upornim američkim sankcijama. Tijekom kongresa stranke, Kim je poteškoće opisao kao "najgore ikada".

Novi petogodišnji plan usredotočen je na izgradnju jačeg samoodrživog gospodarstva, smanjenje oslanjanja na uvoz, veće ulaganje u metalnu i kemijsku industriju i povećanje proizvodnje robe široke potrošnje. No, neki analitičari kažu da novom planu još uvijek nedostaje suštine, napominjući da su poteškoće Sjeverne Koreje rezultat desetljeća lošeg upravljanja, samonametnute izolacije i sankcija nametnutih zbog nuklearnog programa.

Pokušaj Sjeverne Koreje da pojača zakonsku kontrolu nad ekonomskim planom pokazuje da Kim "očajnički želi izvijestiti o napretku u pogledu novog petogodišnjeg plana za osiguravanje stabilnosti svoje vlasti", rekao je Kim Dong-yub, analitičar iz Instituta za dalekoistočne studije u Seulu.

Kazao je da će kazna za one koji su upleteni u navodnu korupciju, nemar i nesposobnost vjerojatno biti oštra.

Kimov govor u srijedu trećeg dana plenarne sjednice Središnjeg odbora stranke uslijedio je nakon ranijih susreta gdje je kritizirao vladine agencije zbog "pasivnih i samozaštitnih tendencija". Kim je također najavio neodređenu buduću akciju koju će poduzeti agencije odgovorne za vanjske i južnokorejske poslove. U depešama državnih medija s Kimovim primjedbama nisu spomenuti Sjedinjene Države i zastoj u nuklearnoj diplomaciji.

Tijekom siječanjskog kongresa Kim je otkrio novi niz sofisticiranog oružja u razvoju i obećao da će proširiti svoj nuklearni arsenal kako bi se mogao nositi s onim što je nazvao pojačavanjem američkog neprijateljstva. Rekao je da sudbina odnosa između Sjeverne Koreje i SAD-a ovisi o Washingtonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:16