‘SMAKNITE GENERALE!‘

Najteži poraz izazvao bijes u Moskvi: Nestala elitna brigada od 5.000 ljudi, 130 izgubljenih vozila!

Poziva se na javna suđenja kako bi se kaznili nesposobni generali odgovorni za opetovane masakre svojih vojnika na bojnom polju

Zasjeda kod Vuhledara

 Profimedia/

Rusija je pretrpjela neke od najvećih vojnih gubitaka u jednoj bitci od početka rata nakon što su elitne jedinice u više navrata pokušale napasti Vuhledar, utvrđeni grad rudara usred bijela dana.

Pokolj gotovo 5000 pripadnika elitne mornaričke brigade i gubitak najmanje 130 oklopnih vozila, naveli su ruske tvrdolinijaše da pozovu na javna suđenja kako bi kaznili nesposobne generale odgovorne za opetovane masakre svojih vojnika na bojnom polju.

‘Neki od njih su potpuni kreteni, ponovile su se sve pogreške koje su prije počinjene‘, rekao je Igor Girkin, bivši ruski obavještajni časnik koji je pomogao u promoskovskoj pobuni 2014. u Donjecku i na Krimu. Girkin se požalio da su ruski vojnici pokošeni ‘kao purani na streljani‘ dok su Ukrajinci držali svoje položaje.

Posljednji pokušaj zauzimanja Vuhledara započeo je krajem siječnja specijalnim snagama Spetsnaza, oklopnim bataljunima i pješaštvom koji su napadali iz nekoliko smjerova. Ali već na samom početku akcije nije slutilo na dobro za Ruse. Naime, ubijen je zapovjednik Spetsnaza, piše Daily Mail.

Rudarski grad, u kojem je prije rata živjelo 14.000 ljudi, nalazi se na uzvisini u blizini jedine željezničke veze između Krima i Donjecka i ojačan je topništvom nakon što je izdržao tri mjeseca napada. Najžešći napadi dogodili su se prošlog tjedna, što je dovelo do krvoprolića marinaca.

Evgenij Nazarenko, glasnogovornik jedne od obrambenih ukrajinskih postrojbi, rekao je da je rusko napredovanje bilo lako uočiti s visokih zgrada dok su prelazili otvorena polja prema gradu.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

‘Mi smo na vrhu, a oni na dnu. Savršeno su vidljivi‘, rekao je Nazarenko. Tom Cooper, vojni povjesničar koji je proučavao bitku, opisuje Vuhledar kao ‘veliku, visoku utvrdu usred prazne, ravne pustinje‘.

Poraz je uslijedio nekoliko dana nakon što se Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, pohvalio ‘uspješnom ofenzivom kod Vuhledara‘. Kijevsko ministarstvo obrane odgovorilo je objavom videa koji prikazuje uništenje ruske vojne kolone u tom području.

Ukrajinske vojne bespilotne letjelice snimile su ruske tenkove kako se zabijaju u minska polja, bombe bačene na oklopna vozila, trupe koje trče u panici i tijela vojnika razbacana po zemlji. ‘Ovo više nije ni ruski rulet. Ovo je kao sezonsko samoubojstvo leminga’, komentirao je jedan ukrajinski vojni analitičar.

Ukrajinski dužnosnici kažu da je neke od najvećih gubitaka pretrpjela 155. mornarička brigada Pacifičke flote, jedna od najelitnijih ruskih pomorskih postrojbi sa sjedištem u Vladivostoku, iako ruski predsjednik Vladimir Putin inzistira da njegovo ‘pomorsko pješaštvo radi kako treba‘.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

155. je postala ozloglašena zbog pljačke oko Kijeva prošle godine, a prozvana je i ‘najnesretnijom‘ jedinicom Rusije nakon što je pretrpjela teške gubitke u neuspjelom napadu na prijestolnicu i ponovnom napadu na Vuhledar prije tri mjeseca.

‘155. brigada već je morala biti popunjena tri puta‘, rekao je pukovnik Oleksij Dmitraškivski, ukrajinski vojni glasnogovornik. ‘A sada je gotovo cijela brigada uništena.’

Nakon što su izgubili 300 ljudi u četiri dana napadajući selo u blizini Vuhledara prošlog studenog, preživjeli marinci optužili su istočnog zapovjednika, general-pukovnika Rustama Muradova, za svoje gubitke. Sada tvrdokorni vojni blogeri i medijski kanali bliski Jevgeniju Prigožinu, šefu brutalne plaćeničke skupine Wagner, ponovno optužuju Muradova, bliskog saveznika moskovskog vojnog načelnika generala Valerija Gerasimova, za ovaj posljednji debakl. Jedan kanal na društvenim mrežama povezan s Wagnerom čak je zaprijetio Muradovu atentatom te ga nazivao pogrdnim imenima objašnjavajući kako je samo ‘sjedio na zapovjednom mjestu u Vuhledaru dok je slao kolonu za kolonom u borbu‘.

Još jedan ugledni bloger s pola milijuna pratitelja tražio je javna suđenja ‘kako bi se kaznili časnici, posebno visoki, koji uvijek iznova demonstriraju promašaje na bojnom polju‘.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Trezveniji analitičari u Moskvi osudili su kretanje tenkova i oklopnih vozila u kolonama u dometu Vuhledarovog topništva, rekavši da se zapovjednici na bojnom polju nisu uspjeli povezati s obavještajnim operativcima.

Ukrajina vjeruje da je Putin naredio da do idućeg mjeseca njegove trupe trebaju u potpunosti okupirati regiju Donjeck te očekuje još jaču ofenzivu.

No, fijasko u Vuhledaru potaknuo je Kijev i da povjeruje kako Moskva nije uspjela zaliječiti podjele među višim zapovjednicima i prevladati kronične taktičke neuspjehe viđene još tijekom prošle godine.

‘Ovo je ozbiljan neuspjeh s ogromnim gubicima jedne brigade‘, rekao je Oleksandr V. Daniliuk, voditelj think-tanka Centra za obrambene reforme u Kijevu.

‘Ako nastave koristiti svoje trupe na ovaj način, to bi moglo dovesti do kolapsa ruskih vojnih snaga tijekom njihove očekivane velike ofenzive’, smatra Daniliuk. Inače, Vuhledar je 160 kilometara udaljen od Bahmuta, grada u središtu najžešćih ratnih borbi u nekoliko mjeseci.

Obje strane pretrpjele su ondje velike gubitke nakon što je Rusija ‘bacila‘ ogroman broj vojnih obveznika i zarobljenika u ‘mlinac za meso‘. Ukrajinci tvrde da su ruski vojnici ovog mjeseca umirali u najvećem broju od početka rata s prosječno 824 smrtna slučaja dnevno, što je četiri puta više od stope zabilježene prošlog ljeta.

image
Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Britansko ministarstvo obrane potvrdilo je brojku kao ‘vjerojatno točnu‘, rekavši da je porast broja žrtava na mjestima kao što je Vuhledar ‘vjerojatno posljedica niza čimbenika, uključujući i nedostatak obučenog osoblja, koordinacije i resursa na fronti‘.

Ministarstvo je priopćilo da su ruske trupe koje su bježale napustile ‘najmanje 30 uglavnom netaknutih oklopnih vozila u jednom incidentu nakon neuspjelog napada u Vuhledaru‘, ali ipak malo napreduju na zapadnom rubu grada.

Osim nedostatka oružja većeg dometa koje isporučuje Zapad, ukrajinski analitičari strahuju da neće moći dovoljno brzo napuniti svoje linije fronta granatama i protutenkovskim projektilima.

Za sada uzvisina Vuhledara koči Ruse. No, ostaje da se vidi koliko dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:04