‘PUTINE, DOSTA JE‘

Najtiražnije njemačke novine odlučili se na radikalan potez: ‘Sloboda za Ukrajinu‘

U njemačkom listu odlučili su da više ne žele gledati logo Gazproma na dresovima nogometnog kluba Schalke 04.

Prizor s jedne utakmice Schalkea

 Jvorgen Fromme/AFP

Dosta je bilo s reklamiranjem Putinova dresa, poručuje u ljutitom komentaru novinar njemačkog lista Bild. Potaknuti najnovijim događanjima na istoku Europe i ruskom prijetnjom invazije na Ukrajinu, u uglednom njemačkom listu odlučili su da više ne žele gledati logo Gazproma na dresovima nogometnog kluba Schalke 04.

Umjesto loga ruskog naftnog diva, u tiskovnom i internetskom izdanju lista zalijepili su slogan 'Sloboda za Ukrajinu' (Freiheit für die Ukraine).

Teško je to gledati. Nepodnošljivo! Moramo na televiziji uz himnu Lige prvaka gledati reklamu za Gazprom dok Putinove trupe kreću za Ukrajinu, napisao je novinar Walter M. Straten. Podsjetimo, Gazprom je od 2012. sponzor Uefe.

Kolumnist dalje navodi kako će ljubitelji nogometa gledati igrače Schalkea u dresovima s logom Gazproma, kao da je riječ o običnom sponzoru, a ne financijeru ruske državne moći. Uz to i rata, ističe.

Trebali bismo se radovati finalu Lige prvaka 28. svibnja u St. Peterburgu. U Areni Gazprom, udaljenoj 462 metra od sjedišta naftnog diva.

Lopta se kotrlja, rublja se kotrlja, a sada i tenkovi. Triptih užasa. Schalke i Uefa pokušavaju se izmigoljiti nemuštim objašnjenjima govoreći da nemaju nikakve veze s politikom ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše novinar.

- To je laž! Naravno da diktatori koriste sport kao lijepu pozadinu za svoja prljava djela, i to se ne odnosi samo na Olimpijske igre u Pekingu, poručuje kolumnist Bilda.,

U komentaru Bilda se ističe da je Putin prešao svaku granicu ako napadne susjednu državu i uskrati joj bilo kakvo pravo na postojanje.

image

Prizor s jedne utakmice Schalkea

Jvorgen Fromme/AFP

U zaključku Bild navodi kakve bi "sportske sankcije" trebala Europa nametnuti Putinu u slučaju rata.

- Ne smije biti finala Lige prvaka u St Peterburgu, nema oglašavanja Gazproma na utakmicama Lige prvaka. Na dresovima Schalkea ne bi smjelo biti loga Gazproma. Samo ga zalijepite drugom trakom, beskompromisno poručuju iz Bilda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:29