TKO JE ZVICER?

Najtraženija osoba u Srbiji: Režim tvrdi da je koljač i kanibal, a on za sebe tvrdi da je obiteljski čovjek

Atentat je navodno naručen iz Južne Amerike, gdje se Zvicer krije, a likvidaciju je u prvoj polovini veljače trebao izvršiti bivši vojni specijalac

Aleksandar Vučić i Zvicer

 Afp

Kriminalna organizacija na čijem je čelu crnogorski državljanin Radoje Zvicer, navodno je pripremala atentat i ubojstvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, priopćio je u petak navečer srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin.

Vulin je kazao kako su 'hitnu' informaciju o atentatu dobili od pripadnika policije jedne članice Europske unije, te kako će pokrenuti istragu koja će utvrditi je li Zvicer tu zločinačku organizaciju okupio da bi ubili Vučića po vlastitom nahođenju ili po naredbi 'svog političkog šefa'.

Atentat je navodno naručen iz Južne Amerike, gdje se Zvicer krije, a likvidaciju je u prvoj polovini veljače trebao izvršiti bivši vojni specijalac, koji je prema saznanjima Europola i ranije odrađivao 'crne operacije' za mafiju i zapadne službe, pišu srpski mediji.

Inače, Radoje Zvicer, za kojim je Srbija već raspisala tjeralicu, organizator je i jedan od vođa 'kavačkog klana', jednog od najbrutalnijih i najorganiziranijih balkanskih mafijaških klanova odgovornog za šverc i ilegalnu prodaju narkotika, ali i organizaciju i naručivanje više ubojstava koja su počinjena na teritoriju Srbije, Crne Gore, ali i drugih zemalja.

'Ćevapi' za Zvicera

Zvicerovo ime spominjalo se i prije nekoliko mjeseci kada ga je sam Vučić označio kao osobu po čijem nalogu je kriminalna skupina Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ubijala i, kako je tada rekao, 'radila ćevape od ljudskog mesa'.

'Jedan od koljača, jedan od mesara, je slao ćevape Zviceru i njegovom političkom nalogodavcu, a ćevapi su mljeveno meso od ljudi – da narod u Srbiji razumio o čemu se radi… Dakle, kad bi taj zlikovac tražio ćevape, oni bi samljeli te ljude, nakon što ih zakolju i prikolju, otkinu im noge, ruke, a onda bi njemu poslali ćevape', naveo je Vučić prije nekoliko mjeseci.

Kako je tada kazao Vučić, Zvicer je te monstruozne 'ćevape' pekao i potom čak i jeo sa senfom i lukom, a ostatak davao svojim psima. Vučić je rekao kako je Zviceru 'bolje da njega ubije' jer on, Vučić, neće stati dok ovaj ne bude 'odgovarao za ljudske ćevape' i 'neće mu biti slobode' dok je on živ.

Nedugo nakon toga Zvicerov se odvjetnik javio srbijanskim medijima otvorenim pismom u kojem je, osim što je negirao prehrambene navike svog klijenta, demantirao da je ovaj upetljan u bilo kakve nezakonite i kriminalne radnje, ubojstva, otmice i dilanje kokaina - za što ga sve u Srbiji terete i zbog čega se nalazi na crvenoj tjeralici Interpola - te ga naziva 'mirnim obiteljskim čovjekom'.

Sukob klanova

Inače, Radoje Zvicer označen je kao vođa kriminalne grupe iz Kotora, koja je u dugogodišnjem sukobu sa 'škaljarskim klanom', a rat između njih je izbio zbog nestanka 300 kilograma kokaina iz luke u Španjolskoj, piše Nova.rs.

U fokusu javnosti zatekao se 2019. godine, kada je pokušan atentat na njega u Kijevu. Tom prilikom, život mu je spasila njegova supruga Tamara Zvicer.

Zvicer se nakon toga vratio u rodnu Crnu Goru, a posljednji put je viđen u siječnju prošle godine, kada su mu u posjet došli uhapšeni vođe navijača Veljko Belivuk i Marko Miljković. Nakon toga mu se gubi svaki trag.

Specijalno državno tužiteljstvo Crne Gore u listopadu 2021. godine podiglo je optužnicu protiv Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju. Spomenuta kriminalna organizacija tereti se za teška krivična djela – krijumčarenje droge, lihvarenje, otmice i ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 02:11