ŠPIJUNSKI TRILER

Najtraženiji njemački bjegunac bio je ‘serviran‘ tajnim agentima, ali oni su ga odbili: ‘Ruska klopka‘

Obavještajna služba strahovala je da je osoba koja im je ponudila sastanak s bivšim izvršnim direktorom Wirecarda suradnik FSB-a

Tužitelji i BND uvjereni su da se Jan Marsalek nalazi u Moskvi

 Frank Hoermann/sven Simon/AFP

Njemačka vanjska obavještajna služba prošle je godine odbila ponudu da se sastane s bivšim izvršnim direktorom Wirecarda Janom Marsalekom u Moskvi, strahujući da je poziv na razgovor s bjeguncem zapravo klopka koju je postavila ruska obavještajna služba FSB, rekli su za Financial Times (FT) izvori upoznati sa situacijom.

Naime, njemački tužitelji optužuju Marsaleka, bivšeg zamjenika direktora Wirecarda, da je ključni krivac za prijevaru 'tešku' 3,2 milijarde eura, koja je šokirala politički i financijski establišment u toj zemlji.

Dugo vremena cijenjena kao jedna od rijetkih njemačkih priča o uspjehu u tehnologiji, ova tvrtka za digitalna plaćanja kolabirala je u stečaju u lipnju 2020. godine, nedugo nakon što je otkriveno da polovica njezinih prihoda i 1,9 milijardi eura korporativnog novca zapravo ne postoje.

Sastanak Marsaleka s djelatnicima njemačke Savezne obavještajne službe BND, predložio je jedan poslovni čovjek u ožujku 2021. godine, kažu upućeni u problematiku. No, tu su ideju odbacile više strukture BND-a u Berlinu, koje su vjerovale da bi taj poduzetnik mogao biti neformalni suradnik FSB-a.

Tužitelji i BND sigurni da je Marsalek u Moskvi

Marsalek, koji je bio osoba od povjerenja Markusa Brauna, glavnog izvršnog direktora te je bio zadužen za operacije koje su upućivale na prijevare, pobjegao je neposredno prije nego što su tužitelji u Münchenu u lipnju 2020. izdali nalog za njegovo uhićenje. Austrijska policija utvrdila je da se Marsalek u lipnju 2020. ukrcao u privatni zrakoplov u maloj zračnoj luci južno od Beča i odletio u glavni grad Bjelorusije Minsk, gdje se austrijskom državljaninu izgubio trag.

Braun, koji se nalazi u policijskom pritvoru u Augsburgu, prošlog mjeseca je optužen za prijevaru, zlouporabu povjerenja, namještanje računa i manipulaciju tržištem.

Njemački tužitelji i BND sada su sigurni da se danas 42-godišnji Marsalek skriva u Moskvi, tvrde osobe upoznate sa situacijom. Marsalek je bio osoba od interesa za tri zapadne obavještajne agencije, koje su ispitivale njegove veze s pojedincima ili mrežama povezanim s ruskom vojno-obavještajnom upravom GRU, odnosno vojnom obavještajnom službom Ruske Federacije, kako je FT otkrio 2020. godine.

Njemački tužitelji, koji su Marsaleka stavili na Interpolov popis najtraženijih, 2020. godine su podnijeli zahtjev za njegovo izručenje ruskim pravosudnim tijelima. Moskva je, pak, odgovorila su da nemaju informacije o njegovoj adresi te da nema tragova koji bi upućivali na njegov ulazak u zemlju.

U ožujku 2021., tijekom njemačke parlamentarne istrage o skandalu, rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je na Twitteru kako je "zbunjeno optužbama protiv glavnog operativnog direktora Wirecarda Jana Marsaleka o bliskim vezama s ruskim sigurnosnim službama" i pozvalo Berlin "da prestane s politizacijom tog slučaja".

BND posumnjao da je biznismen suradnik FSB-a

Međutim, otprilike u isto vrijeme, predstavniku BND-a u njemačkom veleposlanstvu u Moskvi prišao je poslovni čovjek koji je predložio sastanak s Marsalekom, prenosi FT izvore. Iako nije imao službenu funkciju u ruskoj tajnoj službi, njemački BND ga je smatrao neformalnim suradnikom FSB-a.

Strahujući da bi ruska obavještajna služba mogla pokušati postaviti klopku kako bi osramotila njemačke obavještajne strukture, sastanak su stopirali visoki dužnosnici BND-a u Berlinu, rekao je jedan od izvora, dodajući da je kancelarija Angele Merkel tada obaviještena o tom pitanju. No, informacija nije proslijeđena münchenskim tužiteljima, dodao je. "Morate imati na umu da je to ona ista tajna služba koja je otrovala (Alekseja) Navaljnog", rekla je za FT druga osoba upoznata s donošenjem odluka u BND-u.

Ovoga tjedna, nakon što je njemački dnevnik Bild Zeitung izvijestio o ponudi da se sastanu s Marsalekom u Moskvi, münchenski tužitelji susreli su se s agentima BND-a u Berlinu i izvijestili ih o tom pitanju. U izvještaju Bilda navodi se da je njemačka vlada točno znala gdje se Marsalek nalazi u Moskvi. Bruno Kahl, šef BND-a, bio je neodređen kada je odgovarao na pitanja zastupnika o Marsalekovoj lokaciji tijekom parlamentarne istrage o Wirecardu.

Međutim, jedna osoba upućena u cijelu stvar demantira taj detalj Bildovog izvješća, ističući da BND ima samo "pretpostavku" o Marsalekovoj točnoj adresi. Jens Zimmermann, parlamentarni zastupnik socijaldemokrata i bivši član istražnog odbora rekao je kako nova saznanja pokreću neka ozbiljna pitanja ukoliko je BND nešto krio pred parlamentarnim istražnim odborom.

BND, münchenski tužitelji i Marsalekov odvjetnik odbili su dati svoj komentar na najnovije informacije, prenosi FT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 07:50