OPĆA NAVALA

Najtraženiji posao na svijetu: Tražili 30 vozačica vlakova, dobili 28.000 prijava!

Saudijska Arabija postupno otvara mogućnosti za žene, koje nisu smjele voziti u Kraljevini do 2018. godine.

Vlak koji povezuje Meku i Medinu.

 Giuseppe Cacace/AFP

Oglas za posao u kojem se traži ukupno 30 strojovođa, odnosno - vozačica vlaka, u Saudijskoj Arabiji privukao je 28.000 kandidatkinja, piše arabnews.com. Kraljevina Saudijska Arabija, notorna po tome da je žene desetljećima držala u podređenom položaju u gotovo svim aspektima društvenog života, zadnjih godina nastoji, barem u svrhu dobrog PR-a, donekle okrenuti priču.

Budući da donedavno žene nisu smjele voziti ni automobile u Saudijskoj Arabiji, možda i ne čudi da su pokazale toliki interes da voze i vlakove.

Španjolski željeznički operater Renfe, a koji upravlja dijelom saudijskih brzih željeznica, u priopćenju za medije je naglasio da su broj kandidatkinja već smanjili na polovicu prijavljenih. Poručili su i da će trideset odabranih žena voziti brze vlakove između gradova Meke i Medine nakon godinu dana obuke, koja će im biti plaćena.

Renfe trenutno zapošljava 80 muških vozača vlakova u Saudijskoj Arabiji, a još 50 ih prolazi kroz obuku.

Arabnews navodi i da se od početka liberalizacije tržišta rada u Saudijskoj Arabiji, koje je počelo prije otprilike pet godina, broj zaposlenih žena ​​gotovo udvostručio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22