PRETJERALI?

Najtužniji blagdani na Dalekom istoku: Partija ‘zaključala‘ čak 65 milijuna ljudi!

Riječ je o iznimno strogoj reakciji na zapravo vrlo nizak broj prijavljenih infekcija,
 Profimedia/Profimedia

Uoči nacionalnih blagdana kad Kinezi obično putuju, Kineska je komunistička partija, u strahu od širenja koronavirusa, u strogi lockdown stavila čak 65 milijuna svojih građana koji će umjesto u širem krugu familije, blagdane dočekati sami, kod kuće.

U lockdownu su tako sve skupa 33 grada - neki u potpunom, a neki samo u djelomičnom, a među njima je i sedam glavnih gradova pojedinih kineskih provincija, prenose strani mediji.

Riječ je o iznimno strogoj reakciji na zapravo vrlo nizak broj prijavljenih infekcija, a koji nije u skladu s kineskom neshvatljivom "zero Covid" strategijom, vođenom idejom potpune eliminacije virusa te stroge i teške izolacije svih osoba koje su bile makar i samo u kontaktu s nekim potvrđenim slučajem.

Zasad brojke kažu kako su slučajevi zabilježeni u 103 kineska grada, a u zadnjih 24 sata prijavljena su 1552 nova slučaja na naciju koja sve skupa broji 1.4 milijarde stanovnika. Najveći broj osoba obuhvaćenih izolacijom živi u gradu Chengdu gdje su zaključani u stanovima i rezidencijalnim kompleksima dok je u gradu Tianjinu zbog sve skupa 14 novoprijavljenih slučajeva kompletna nastava prebačena na online model. Od njih 14, prenose mediji, samo dva pokazuju simprome.

Inače, u Kini od 10. do 12. rujna traje Praznik sredine jeseni, inače najvažniji kineski blagdan nakon Lunarne nove godine. Iako su stroge kineske resttrikcije već nepravile iznimno veliku štetu kad je u pitanju kineska ekonomija, vlasti i dalje inzistiraju na strogim mjerama i tvrde kako su one potrebne da bi se spriječilo širenje virusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:01