ZLATNI HIPI IZDAHNUO

Najtužniji bogataš, milijarder John Paul Getty III. preminuo u 54. godini života

Unatoč svom bogatstvu nije bio sretan. Sa 17 godina su ga oteli talijanski otmičari te mu odrezali uho, a kasnije se predozirao heroinom i doživio moždani udar
 irishtimes.com

John Paul Getty III., milijarder i nasljednik velikog naftnog carstva, poznatiji kao 'zlatni hipi', preminuo je u 54. godini života nakon zatajenja rada vitalnih organa.

Unatoč svojem velikom bogatstvu, Getty je svjetskoj javnosti bio najpoznatiji po otmici koja mu se dogodila u Italiji kada je imao 16. godina zbog čega je prozvan i 'najtužnijim bogatašem'.

Od 1981. godine Getty je trebao intenzivnu medicinsku njegu zbog moždanog udara izazvanog predoziranjem heroinom. To ga je smjestilo u invalidska kolica te gotovo oslijepilo. Preminuo je u svome domu u Buckinghamshire u Engleskoj.

Bio je unuk milijardera John Paul Getty I., osnivača kalifornijskog muzeja koji nosi njegovo ime te jednom najbogatijeg čovjeka na svijetu. Mladi je Getty III. većinu svog djetinjstva proveo u Rimu gdje se kretao u umjetničkim krugovima i družio s ljevičarskim boemima te gdje je u srpnju 1973. godine - nestao.

Njegova je obitelj prvo mislila kako se radi o neslanoj šali njega i njegovih prijatelja. Sam je Getty više puta bio izbacivan iz škola, a često se znao šaliti s prijateljima da će napraviti vlastitu otmicu kako bi izvukao novac od bogatog djeda. Međutim, otmica je bila stvarna.

Njegovi su otmičar tražiti otkupninu od 17 milijuna dolara, iznos koji njegov djed John Paul Getty I. nije želio platiti.

- Imam 14-tero unučadi. Ako platim sada i jedan peni, imat ću 14 otetih unuka - govorio je.

John Paul Getty II., otac Gettyja III., nije mogao platiti sinovu otkupninu jer se u tome trenutku nalazio na odvikavanju od droge u Londonu.

Da otmica nije lažna postalo je jasno nakon što su jedne talijanske novine zaprimile paket u kojem se nalazio pramen Gettyjeve kose, njegovo odrezano uho i pismeno upozorenje.

- Ovo je Paulovo prvo uho. Ukoliko kroz deset dana obitelj i dalje bude vjerovala kako se radi o šali, šala će biti Paulova, a onda će i drugo uho pristići na vašu adresu. Drugim riječima, poslat ćemo vam ga cijelog u paketu - stajalo je u otmičarskom pismu.

Otkupnina je isplaćena tek nakon što je Getty I. uspio isposlovati s otmičarima da je smanje na 2,8 milijuna dolara u gotovini. Novac je posudio Gettyju II., Paulovom ocu, uz upozorenje kako se radi o 'pozajmici' te da očekuje povrat u četiri posto kamata. Novac nikada nije otkriven.

Nedugo nakon toga, vozač kamio primijetio je Gettyja III. na cesti oko 160 kilometara južno od Napulja. U zatočeništvu je bio pet mjeseci, a kada je želio djedi zahvaliti na spasu, ovaj je odbio primiti poziv.

John Paul Getty III. rođen je 1956. godine i bio je prvo dijete John Paul Getty Juniora i njegove supruge, glumice Gail Hariss koja se do sinove otmice već bila razvela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:56