OKLIJEVAO JE SAMO PRVI PUT

Najučinkovitiji snajperist u povijesti vojske SAD-a: Usmrtio je 255 ljudi! No, on se ne kaje, ima čistu savjest...

Najlegendarniji hitac napravio je 2008. godine kada je pobunjenika s bacačem raketa smaknuo s udaljenosti od gotovo dva kilometra
 Facebook

Chris Kyle oklijevao je kada je prvi put snajperom trebao ustrijeliti osobu. Bila je riječ o ženi koja se spremala ručnom granatom napasti grupu američkih marinaca. Američki specijalac, pripadnik elitnog odreda SEAL, nalazio se u ruševnoj zgradi jednog iračkog grada kada su SAD tek započinjale invaziju na Irak, prije svrgnuća Saddama Hussina. Marinci nisu vidjeli prijetnju koju je žena stvarala.

Zapovjednik mu je naredio da puca, no oklijevanje je bilo mnogo jače od njega. Povukao je okidač tek kada je drugi put dobio naredbu. Pogodio je svoju prvu metu i granata je ženi ispala iz ruke. Pogodio ju je drugi put baš u trenutku kada je granata eksplodirala.

Nakon četiri misije u Iraku, Kyle je naučio ne oklijevati, već pucati kada se ukaže prilika. S 255 eliminiranih 'meta', od čega je 160 potvrdio Pentagon, umirovljeni snajperist Navy Sealova, Kyle je najučinkovitiji strijelac u povijesti američke vojske. Tijekom druge bitke za Faludžu, kada su se marinci na ulicama borili s više tisuća pobunjenika, ubio je 40 ljudi. Njegov rezultat oborio je prijašnji rekord kojeg je tijekom Vijetnamskog rata postavio Adelbert F. Waldron.

Unatoč velikom broju uspješnih pogodaka, Kyle je još uvijek daleko od titule najuspješnijeg strijelca na svijetu. To je još uvijek Simo Häyhä, finski vojnik koji je tijekom Drugog svjetskog rata ubio 542 sovjetska vojnika.

Kyle je kao mladić vrlo često s ocem lovio jelene i fazane, a prije nego što se prijavio u vojsku bio je profesionalni rodeo jahač. Međutim, sve dok nije postao snajperist nije znao da mu precizno pucanje ide od ruke. Zahvaljujući svojoj uspješnosti tijekom misije u gradu Ramadi irački su ga pobunjenici prozvali 'Al-Shaitan Ramad' - Ramadijski vrag, te ucijenili njegovu glavu s 20 tisuća dolara. No, njegovi su ga borci nazivali drugim imenom - The Legend.

Najlegendarniji hitac napravio je 2008. godine u predgrađu grada Sadr kada je primijetio pobunjenika s bacačem raketa kako se približava vojnom konvoju. Bio je udaljen gotovo dva kilometra. S te je udaljenosti Kyle ispalio jedan hitac iz svoje .338 Lapua Magnum puške i usmrtio prijetnju. Ipak, od te mu je puške draža njegova posebno podešena lovačka puška .300 Winchester Magnum s vrlo moćnim ciljnikom. Kyle se hvali kako bi s njom mogao pogoditi bilo koju metu na udaljenosti od 1650 metara.

Nakon deset godina službe Kyle je umirovljen,a svoju nevjerojatnu priču pretvorio je u knjigu 'American Sniper'. Za svoje je misije odlikovan s tri Srebrne zvijezde te pet Brončanih zvijezdi s herojstvom. Tijekom iračkog rata ranjen je dvaput te je preživio čak šest odvojenih napada bombom.

- Moja je dužnost bila eliminirati neprijatelja i nikada nisam žalio zbog povučenog okidača. Žalim samo za ljudima koje nisam mogao spasiti, marinci, vojnici, prijatelji... Nisam naivan, rat nije romantično mjesto. No, spremno mogu stati pred Boga jer imam čistu savjest - zaključio je Kyle koji je 2009. odlučio više ne ići u vojne misije kako bi spasio svoj brak u kojem ima dvoje djece.

Pokrenuo je svoju vojnu kompaniju za unajmljivanje vojnika, Craft Indernational, u kojoj pruža treninge za buduće snajperiste kao i za poslove osiguranja i zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:39