KONTROVERZNA IDEJA

Najutjecajniji ekonomski magazin se založio za legalizaciju kokaina: Toliko je raširen da se rat protiv njega više ne isplati

Petro je predložio da se lišće koke dekriminalizira i dopusti Kolumbijcima da sigurno konzumiraju kokain

Bakmut

 Jim Varney/Sciencephoto/Profimedia/Jim Varney/sciencephoto/profimedia

Treba li legalizirati kokain? Ako se pita najugledniji britanski ekonomski tjednik The Economist - treba.

Kada je 6. listopada američki predsjednik Joe Biden pomilovao oko 6000 Amerikanaca koji su bili osuđeni za posjedovanje male količine marihuane, jasno je poručio da takve kazne “nemaju smisla”. Iako je kanabis potpuno legalan u čak 19 američkih država, na saveznoj se razini i dalje smatra opasnim. Jednako kao heroin i fentanil, lijek (opioid) kojim se samo prošle godine predoziralo više od sto tisuća Amerikanaca.

Ova bi se Bidenova reakcija, uvjereni su u The Economistu, mogla promatrati i u širem kontekstu politike borbe protiv zlouporabe droga. “Prohibicija ne funkcionira, a to se najupečatljivije može vidjeti kod kokaina”, stoji u njihovu tekstu. Evo čime su opravdali svoj stav.

Iako je Richard Nixon rat protiv droge pokrenuo prije pola stoljeća, količina kokaina koji dolazi u SAD nije prestala rasti. Prije dvije godine postignut je rekord s čak 1982 uvezene tone, a procjenjuje se da bi broj u stvarnosti mogao biti i veći. Slab je to rezultat desetljeća borbe da se prekine opskrba. Od 2000. do 2020. godine Sjedinjene Američke Države uložile su 10 milijardi dolara kako bi suzbile proizvodnju kokaina u Kolumbiji. Tim su novcem platili lokalnim oružanim snagama da prskaju plantaže koke herbicidom iz zraka ili da ručno čupaju grmlje. Nije pomoglo.

Najveća štetu osjećaju upravo zemlje koje kokain proizvode i krijumčare jer zarada koja se tako ostvaruje potiče nasilje pa su tako u Kolumbiji ubojstva tri puta, a u Meksiku četiri puta češća nego u SAD-u. U nekim su područjima bande toliko bogate i naoružane da se lako mogu suprotstaviti državi, podmićujući policajce i ostale službenike koji su prisiljeni birati između mita i smrti.

Predsjednici Gustavo Petro iz Kolumbije i Pedro Castillo iz Perua otvorili su pitanje promjena. Petro je predložio da se lišće koke dekriminalizira i dopusti Kolumbijcima da sigurno konzumiraju kokain. Ipak, The Economist vjeruje kako će bande ostati moćne sve dok njihovi proizvodi ne budu legalni i u bogatim zemljama u koje se izvoze.

Polovične mjere također neće donijeti rezultate – kombinacija ilegalne proizvodnje s legalnom potrošnjom samo će dovesti do povećanja potražnje za proizvodom koji će moći proizvesti samo kriminalci. Rješenje stoga vide u potpunoj legalizaciji koja bi omogućila opskrbu strogo reguliranim, visoko oporezivim proizvodima. Baš kao što je trenutno situacija s proizvođačima cigareta i alkohola. Tako bi profit bandi, a time i njihova moć, bili manji.

Još jedan argument koji britanski tjednik daje u prilog legalizacije kokaina je to što bi legalni kokain bio manje opasan. Proizvođači ga ne bi miješali s nekim drugim bijelim prahom, a doza bi bila jasno naznačena. Budući da vjeruju da bi ovisnika o ovoj drogi uvijek bilo, novac koji se trenutno koristi za “rat protiv droge” mogao bi se usmjeriti za liječenje ovisnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:37