2,6 MILIJUNA ZARAŽENIH

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE JUTROS MORATE ZNATI O PANDEMIJI Sve jači pritisak na Kinu: 'Moramo pokrenuti neovisnu istragu o širenju koronavirusa!'

 
 Ilustracija / Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

U svijetu je do sada koronavirusom ukupno zaraženo 2,6 milijuna osoba, a od ovog virusa umrlo je 184,263 ljudi.

Australski premijer Scott Morrison smatra kako sve države moraju sudjelovati u istrazi o širenju koronavirusa, a kako je kazao, to je potrebno kako bi svijet postao sigurniji po pitanju virusa. Opširnije pročitajte OVDJE.

SAD su pozvale Kinu da zatvori svoje "mokre" tržnice na kojima prodaje divlje životinje, zbog veze između njih i zoonoza, a Australija je također pozvala zemlje G20 na sličan potez jer su takve tržnice rizik za poljoprivrednu industriju i ljudsko zdravlje.

Vjeruje se da se novi koronavirus pojavio na takvoj tržnici u Wuhanu u Kini krajem prošle godine.

"S obzirom na snažnu poveznicu između ilegalne prodaje divljih životinja na mokrim tržnicama i zoonoza, SAD je pozvao Narodnu Republiku Kinu da trajno zatvori svoje mokre tržnice divljim životinjama i sve tržnice koje prodaju ilegalne divlje životinje", rekao je državni tajnik Mike Pompeo u priopćenju u srijedu navečer.

Sličan poziv uputila je i Australija koja je pozvala zemlje G20 da zatvore takve tržnice što bi mogao biti novi razlog za napetost s Kinom, nakon što je Canberra pozvala na međunarodnu istragu pandemije koronavirusa.

Kina je 23. siječnja donijela privremenu zabranu prodaje divljih životinja, ali trajna zabrana još nije donesena.

Pitanje koje se nameće je koliko je svijet daleko od učinkovitog lijeka za COVID-19. Trenutno ih se diljem svijeta ispituje više od 150, zasad samo jedan daje neke rezultate.

Većina tih lijekova poznati su otprije, no sada se ispituje kakav učinak imaju na novi koronavirus. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula je tzv. Pokus solidarnosti (Solidarity Trial) kako bi pronašli najučinkovitiji lijek. Opširnije pročitajte OVDJE.

Bijela kuća vrlo je kritična prema Kini i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog načina upravljanja pandemijom, te je rekla da će prestati s financiranjem te UN-ove agencije.

Mnoge Europske zemlje najavljuju značajnije popuštanje strogih mjera koje su uvedene od početka pandemije sredinom svibnja.

U Španjolskoj pak, premijer Pedro Sanchez dobio je podršku parlamenta za treće produženje izvanrednog stanja u zemlji zbog koronavirusa koje će trajati do 10. svibnja.

U Španjolskoj je u protekla dva mjeseca preminulo 21.717 osoba, a više žrtava imaju samo Italija i SAD. Španjolska je s 208.000 inficiranih osoba zemlja s najviše oboljelih u Europi.

Hrvatska će s popuštanjem mjera početi idući tjedan 27. travnja, kada kreće prva faza te gospodarstvenike očekuje otvaranje brojnih neprehrambenih trgovina koje su sada zatvorene i moguće produljenje radnog vremena, zatim 4. svibnja kada bi i neke škole trebale početi primati učenike nižih razreda, te konačno 11. svibnja za kada je moguće da će se otvarati i trgovine u šoping centrima, te možda kafići i restorani s terasama. Opširnije pročitajte OVDJE.

S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, premijer Andrej Plenković u srijedu je telefonski razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom te mađarskim i slovenskim premijerom Viktorom Orbanom i Janezom Janšom o mjerama za ponovno pokretanje turizma, osobito važnog za hrvatsko gospodarstvo jako ovisno o tom sektoru. Opširnije pročitajte OVDJE.

Na HRT-u u emisiji Otvoreno u srijedu se također raspravljalo o popuštanju restrikcija i reaktivacija gospodarstva u Hrvatskoj. Gosti su bili predstojnik ureda premijera Plenkovića Zvonimir Frka Petešić, varaždinski župan Radimir Čačić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego.

Frka Petešić kazao je kako su mjere jačane postepeno, balansirano, progresivno i ciljano.

- Važno je znati da se mi preko noći ne možemo vratiti u situaciju od prije dva mjeseca prije epidemije. Važno je da mi koji smo na vrijeme prepoznali i bili korak ispred drugih, da ne brzamo slijediti zemlje koje su gore od nas u puno težoj situaciji.

Takve zemlje će imati opuštanje mjera vrlo kratkog daha i morat će brzo ponovno u karanten - kazao je Frka Petešić. Opširnije pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:23