KORPORATIVNI DIPLOMAT

Najveća američka privatna kompanija ostaje u Rusiji: ‘Ne odlazimo jer se hrana ne smije koristiti kao oružje‘

Čini se da Cargill želi igrati ulogu korporativnog diplomata koji pleše između dvije zaraćene zemlje, kažu analitičari
 Bobak Ha‘eri

Nakon što je Zapad proglasio sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, najveća američka privatna kompanija, poljoprivredni div Cargill sa sjedištem u Minnesoti, u kojoj 88 posto vlasništva drže članovi tajnovite obitelji Cargill-MacMillan, najavio je da će smanjiti svoje poslovanje u Rusiji i "zaustaviti ulaganja", ali ne i otići iz te zemlje. Poslovali su još od 1964. s tadašnjim SSSR-om, a nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. otvorili su ured u Moskvi. Više od milijardu dolara Cargill je uložio u trgovinu žitaricama i hranom u Rusiji i Ukrajini, piše američki Star Tribune.

No, kompanija nije objavila da se sasvim povlači iz Rusije, nego je najavila da će nastaviti raditi tamo i upravljati svojim "osnovnim poljoprivrednim pogonima i pogonima za hranu za životinje u Rusiji". Naime, kako navodi magazin Forbes, hrana i lijekovi prema američkom ministarstvu financija nisu uključeni u sankcije. Hrana je osnovno ljudsko pravo i nikada se ne smije koristiti kao oružje, poručuju iz Cargilla.

Nasljednici

Cargill je jedan od najvećih neruskih izvoznika ruske pšenice, objašnjava Star Tribune, najveći list u američkoj Minnesoti, gdje je sjedište prehrambenog diva. Cargill ne planira potpuno zaustaviti poslovanje s Rusijom, no istovremeno poručuju da će pojačati humanitarne napore za Ukrajinu preko pomoći Svjetskom programu za hranu, Crvenom križu, organizaciji Save the Children, Europskoj federaciji banaka hrane i CARE-u. Objavili su da će za pomoć za Ukrajinu izdvojiti 25 milijuna dolara.

Tvrtka upravlja terminalom za izvoz žitarica u Ukrajini, a jedan od njezinih brodova pogođen je ruskom raketom.

Forbes piše da je 24. veljače u prvim satima ruskog napada na Ukrajinu ruski projektil pogodio brod Yasa Jupiter u Crnom moru. Unajmio ga je Cargill, jedan od najvećih svjetskih trgovaca žitom. Rusi stalno gađaju lučki grad Južni, istočno od Odese. U Južnome lukom upravlja Cargill, kao 51-postotni vlasnik. Kroz tu luku godišnje prođe oko pet milijuna tona žitarica ne samo za Cargill. U luci su trenutačno usidrena četiri plovila, navodi Vessel Tracker. Još je nekoliko brodova oštećeno, cijene osiguranja plovila otišle su u nebo, brodovi ne napuštaju luke.

Unatoč napadima, Cargill kaže da ne planira napustiti Ukrajinu. Niti će napustiti Rusiju.

157 godina stara kompanija u 2021. je zabilježila 134 milijarde dolara prihoda. Jedna je od najglobaliziranijih američkih kompanija, koja posluje sa 70 zemalja svijeta. Tvrtku kontrolira nekolicina nasljednika milijardera, piše Forbes, ne moraju odgovarati malim dioničarima koji bi se mogli pobuniti jer Cargill hrani ruski ratni stroj.

Kompaniji na Rusiju otpada manje od pet posto njezina globalnog poslovanja. Nije riječ samo o gubitku zarade. Cargill i njegovi konkurenti ADM i Bunge sa sjedištem u SAD-u boje se da bi njihovo povlačenje iz Rusije otvorilo put za nacionalizaciju zemljišta i pogona, smatra analitičar S&P-a Chris Johnson. Ruski predsjednik Vladimir Putin već je zaprijetio da će nacionalizirati imovinu kompanija koje sad zbog sankcija prestanu poslovati u Rusiji. To bi moglo u potpunosti izbaciti strane tvrtke s tržišta od 144 milijuna ljudi.

Infrastruktura

Tako će u Rusiji Cargill nastaviti proizvoditi pšenicu, stočnu hranu, ulje i škrob, trgovati žitaricama i drugim proizvodima.

Cargill je jedna od rijetkih kompanija koja ima velika ulaganja i u Rusiji i u Ukrajini, kaže za Forbes Paul M. Vaaler, profesor Sveučilišta u Minnesoti. Čini se da žele igrati ulogu korporativnog diplomata koji pleše između dvije zaraćene zemlje, ocjenjuje profesor.

Cargill danas raspolaže s najmanje devet objekata u Rusiji, od područja sjeverno od Moskve do Crnog mora. Također, imaju četvrtinu udjela u važnom lučkom terminalu u Novorosijsku na jugozapadu Rusije. U Ukrajini Cargill ima šest postrojenja. Njegova ulaganja pomogla su u izgradnji nacionalne poljoprivredne infrastrukture dok je Ukrajina stvarala svoj postsovjetski identitet, piše američki list.

Tijekom 2010-ih, Cargill je posudio oko 270 milijuna dolara trima ukrajinskim bankama koje su na kraju propale.

Prehrambene tvrtke nisu pod sankcijama i ne osuđuje ih javnost

Na tisuće zapadnih kompanija prekinulo je poslovanje s Rusijom od uvođenja sankcija zbog invazije na Ukrajinu. Prehrambene tvrtke suočavaju se s manjim pritiskom javnosti od naftnih kompanija, tumači Andrej Sizov, izvršni direktor moskovskog SovEcona, konzultantske tvrtke koja se bavi tržištima žitarica.

"Ne privlače toliko pozornosti kao naftne kompanije, mislim da će mnogi/većina ostati", napisao je Sizov za Star Tribune. Cargillovu odluku kritizirali su ekolozi iz udruge Mighty Earth: "Svatko tko posluje s vladom Vladimira Putina i plaća joj porez, pokreće ruski ratni stroj".

Uspon Rusije i Ukrajine od neto uvoznika žitarica do velikih izvoznika jedan je od najvećih događaja u svjetskoj poljoprivredi u posljednjih 30 godina, kaže stručnjak za marketing žitarica Ed Usset. Rusija i Ukrajina zajedno čine gotovo 30 posto svjetskog izvoza pšenice, pri čemu je Rusija na prvom mjestu.

Ukrajina je četvrti najveći svjetski izvoznik kukuruza. Zajedno, dvije zemlje dominiraju globalnim izvozom suncokretova ulja, još jednog ključnog proizvoda za Cargill.

Obje zemlje oslanjaju se na svoje crnomorske luke za izvoz ogromnih količina žitarica i jestivih ulja. Zbog rata, taj je put zatvoren. Sada pokušavaju što više izvesti kamionima i vlakovima, no to je malo u usporedbi s onime što mogu izvesti brodovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:22