HRABAR POTHVAT

NAJVEĆA BIJELA PSINA NA SVIJETU Približili su se grdosiji i okrenuli je na leđa. Spavala je kao beba

 Department of Fisheries Australia

ALBANY - Uz obalu zapadne Australije proteklih je dana u više od deset navrata uočen najveći primjerak velike bijele psine ikada viđen na planetu. Riječ je o zloglasnoj Joan of Shark, ženki dugoj gotovo pet metara i teškoj oko tonu i pol, koja je ime dobila prema francuskoj srednjevjekovnoj heroini Ivani Orleanskoj, čije ime na engleskom glasi Joan of Arc.

Do zastrašujuće su se zvijerke uspjeli približiti hrabri djelatnici australskog Odjela za ribarstvo, koji su u čudovište ubacili sofisticirani elektronički uređaj za praćenje. To im je za rukom pošlo tek nakon dvosatne borbe s Joan, koju su pokušavali okrenuti na 'leđa', s obzirom da u takvoj pozi psina ostane nepokretna, odnosno praktički utone u san.

Znanstvenici iz Odjela za ribarstvo iskoristili su trenutak te su veliku zvijerku fotografirali. Na slici se vide njih dvojica kako pružaju ruke prema čudovištu, čije su peraje velike poput svakog od njih.

Foto: Department of Fisheries Australia

Čim su Joan vratili u prirodni položaj, odmah je došla sebi i snažnim pokretima peraja otplivala u nešto dublje vode.

Zbog prisutnosti psine lokalne vlasti u gradu Albanyju zatvorile su tamošnja kupališta, a svi su građani i ribari pozvani na pojačani oprez.

Pretpostavlja se da je Joan u blizinu Albanyja došla jer je nanjušila krv jednog mladog kita, koji se iz nejasnih razloga nasukao na popularnu pješčanu plažu Middleton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:21